Izvor: Politika, 29.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Verano" isplatio Robne kuće

Kompanija "Verano motors" juče je i zvanično postala vlasnik Robnih kuća "Beograd", isplativši ugovorenu cenu od 360 miliona evra, postignutu na aukciji za prodaju imovine u stečaju, potvrdio je juče za "Politiku" Mlađan Dinkić, ministar ekonomije i regionalnog razvoja Srbije, najavljujući da bi zaposlenima u Robnim kućama u stečaju i bivšim radnicima ove kompanije obećane naknade trebalo da budu isplaćene u narednih mesec dana. – Vlada će odmah posle Nove godine doneti odluku o >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << isplati, sa sindikatima dogovorenih i rezervisanih, 29,5 miliona evra na ime naknade radnicima. Tako 1.205 zatečenih i zaposlenih tokom stečaja i 10.076 bivših radnika, njih ukupno 1.281, mogu da računaju na 135 evra za svaku godinu radnog staža – objašnjava ministar.

Aukcija za prodaju robnih kuća održana je krajem oktobra, na njoj je postignut ubedljivo najveći prihod od prodaje imovine u stečaju neke firme i to je ujedno i najveći pojedinačni privatizacioni prihod u 2007. godini. Početna cena na licitaciji bila je 140 miliona evra, a učestvovalo je deset potencijalnih kupaca.

Kako je uplata ugovorene cene legla na račune iz Grčke, preko Laiki banke, koja je u vlasništvu "Marfin investment fonda", to je, praktično, za oko pola milijarde dolara povećalo srpski učinak u privlačenju stranih investicija u 2007. godini, kaže ministar Dinkić.
Kako nalažu propisi, za zaokruživanje kupoprodajne transakcije čekalo se odobrenje Komisije za zaštitu konkurencije. Komisija je, inače, uslovno odobrila kupovinu, odnosno obavezala "Verano motors" da za izdavanje poslovnog prostora od nje traži saglasnost.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.