Velikim firmama tolerisano neplaćanje poreza

Izvor: Studio B, 03.Avg.2013, 10:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Velikim firmama tolerisano neplaćanje poreza

V.d Poreske uprave Ivan Simič kaže da za šest meseci koliko je bio na toj dužnosti "nije bilo i nema" političkih pritisaka na Poresku upravu, a da je jedan od problema to što se velikim firmama, posebno javnim preduzećima, tolerisala neažurnost u plaćanju

Simič koga je na tu funkciju predložio lider URS Mlađan Dinkić i koji je nedavno Vladi stavio na raspolaganje svoj mandat kaže da će vlada odlučitio o njegovom ostanku na čelu Uprave.

"Ako Vlada misli >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << da loše radim, uzeće moj mandat i dati ga drugom. Sa tim nemam nikakav problem. Najbitnije je to šta je dobro za poreske obaveznike i državu Srbiju," rekao je on.

 

Osvrćući se na probleme sa komima se sreće u poreskom sistemu Srbije, on je rekao da je jedan od nedostataka presporo prelaženje poreskih obveznika na elektronsko poslovanje ali i neažurnost u plaćanju poreza i različit tretman poreskih obveznika.

"Čudi me da je prethodnih godina tolerisana neažurnost poreskih obveznika, posebno velikih firmi i javnih preduzeća u neplaćanju porezam," rekao je Simič za "Večernje novosti."

 

Taklođe, dodao je, čudi odsustvo fleksibilnosti, odnosno, razumevanja u zakonskim okvirima za obvezike koji imaju teškoća, jer se kod malih firmi često reagovalo previše oštro.

"Porez moraju svi da plaćaju, ali je dobro kada se u tom procesu ne guši obveznik drastičnim sankcijama zbog greške ili lakšeg prekršaja," napomenuo je on.

 

Na pitanje kada očekuje rezultate unakrsne provere imovine i prihoda građana, Simič je rekao da je reč o složenom procesu ali je istakao da će taj posao biti obavljen.

"Pristigle prijave još unosimo, a istovremeno proveravamo one za koje osnovano pretpostavljamo da imaju imovinu vredniju od 35 miliona dinara, a nisu je prijavili. Ono što je sigurno, dok sam ja odgovoran za rad Poreske uprave Srbije, taj posao će morati da se radi," podvukao je on.

 

Kada je reč o tome koji poreski obveznici najmanje poštuju propise o izdavanju fiskalnih računa, Simič je rekao da su ukupno gledano svi oni koji rade sa kešom "skloni tome da ne izdaju fiskalni račun".

"Imali smo za dva meseca mnogo kontrola na teritoriji cele Srbije i utvrdili smo da fiskalne isečke ne daje skoro polovina kontrolisanih poreskih obaveznika. Te provere sigurno neće prestati," upozorio je on.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.