Veliki reditelji subotom na RTV

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Apr.2018, 07:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veliki reditelji subotom na RTV

Radakcija filmskog programa RTV-a u okviru ciklusa Veliki reditelji predstaviće četiri filmska ostvarenja nekih od najpoznatijih svetskih filmskih stvaralaca kao što su Atom Egojan, Suzan Bir, Ang Li i Pedro Almodovar.

Počev od 7. aprila, termin subotom od 22.30 rezervisan je za filmski ciklus ''Veliki reditelji'' u okviru kojeg će biti predstavljena ostvarenja nekih od najpoznatijih svetskih filmskih stvaralaca.

Prvi film u nizu koji ćemo prikazati u okviru ciklusa >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << 'Veliki reditelji'' biće film Sećanje (Remember/Kanada/Meksiko/Nemačka/Južna Afrika/,2015) kanađanina Atoma Egojana sa oskarovcima Martinom Landau (1928-2017) i Kristoferom Plamerom u glavnim ulogama. Film će biti prikazan u subotu, 7. aprila u 22:40 na RTV 1.

Iz bogate kinematografije kanadskog reditelja jermenskog porekla Atoma Egojana (Atom Egoyan) izdvajaju se ostvarenja kao što su "Egzotika", "Slatka sutrašnjica", "Felicijino putovanje", "Krapova poslednja traka", "Ararat" i "Tamo gde je istina".

Film ''Sećanja'' premijerno je prikazan i nagrađen na 72. Po redu filmskom festivalu u Veneciji 2015. Godine. "Sećanja" Atoma Egojana priča je o holokaustu te o potrebi za ličnom osvetom i pronalaženjem dugo očekivane pravde.

Delo kanadskog reditelja Atoma Egojana govori o Zevu, dementnom stanovniku Jevrejskog doma za stare u Njujorku. U ime Maksa (Martin Landau), još jednog stanovnika ovog doma, i njegove pokojne supruge Rut, Zev se jedne noći iskrada, ponevši Glok pištolj, kako bi pronašao čuvara iz koncentracionog logora i ubio ga.

Drugi film koji predstavljamo u okviru ovog ciklusa, film Druga šansa (En chance til/Danska/2015) Suzan Bir, jedne od najznačajnijih savremenih danskih rediteljki, biće prikazan u subotu, 14. aprila u 22:40 časova.

Detektivi i najbolji prijatelji, Andreas i Simon, žive sasvim drugačije živote. Andreas se skrasio sa prelepom ženom i sinom, dok nedavno razvedeni Simon većinu vremena provodi opijajući se po lokalnim striptiz klubovima. Ali sve se to menja kada su pozvani da intervenišu u slučaju nasilja u porodici. Slučaj deluje kao uobičajena svađa dvoje narkomana, dok Andreas slučajno ne otkrije da par ima bebu o kojoj ne vodi računa. Inače priseban, Andreas je suštinski potresen onim što je zatekao. Drama sa elementima trilera Oskarovke Suzan Bir preispituje granice moralnog ponašanja uz niz neočekivanih obrta.

Priče o Vudstoku (Taking woodstock/SAD/2009) Ang Lija, američkog reditelja tajvanskog porekla biće predstavljene u subotu 21. aprila od 22.40 na našem Prvom programu.

Istinita priča o Eliot Tajbri (Demetri Martin), dizajneru enterijera čiji roditelji, Džejk i Sonja su vlasnici motela kome zbog slabog posla preti zatvaranje. Kako bi to sprečio, Eliot dolazi na ideju da organizuje mali muzički festival i izvuče svoju porodicu iz novčane krize koja ih je zadesila.

Niko nije mogao ni da nasluti da će Eliotova ideja biti toliko plodonosna i da će festival doživeti toliku popularnost...Ne samo da je zaradio novac i rešio problem sa motelom, nego mu je ovaj izazov odredio životni put. Glavne uloge u filmu tumače Demetri Martin, Henri Gudman, Edvard Hibert...

Film Koža u kojoj živim (La piel que habito/Španija/2011) koji je režirao Pedro Almodovar, četvrti je film u nizu koji će biti predstavljen u okviru ciklusa ''Veliki reditelji'' u subotu 28. aprila u 22:40 časova na Prvom programu Radio-televizije Vojvodine.

Doktor Robert Ledgard, (Antonio Banderas) eminentni plastični hirurg nastoji da stvori savršenu kožu. To mu i uspeva nakon 20 godina eksperimentisanja. Otkako je njegova žena nastradala u automobilskoj nesreći, doktor Robert Ledgard, eminentni plastični hirurg nastoji da stvori savršenu kožu.

Konačno, to mu uspeva nakon 20 godina eksperimentisanja. Tokom svih tih godina morao je da raskrsti s predrasudama i moralnim obzirima, kao i da pronađe zamorče...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.