Veliki profiti rumunskih banaka

Izvor: B92, Tanjug, 05.Sep.2009, 15:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veliki profiti rumunskih banaka

Bukurešt -- Banke koje posluju na tržištu Rumunije ostvarile su u prošloj godini najveće prihode od kamata i provizija u čitavoj Evropskoj uniji (EU).

Prema podacima koje je objavila Evropska centralna banka (ECB), rumunske banke su imale i najviše stope prinosa na akcijski kapital banke (ROE).

Banke u Rumuniji su u 2008. zaradile 4,5 milijardi evra na kamatama i provizijama, pri čemu su za svoju dobit uračunavale 5,8 odsto od ukupne bankarske aktive. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << U Mađarskoj i Poljskoj ta dobit se, međutim, obračunava po nižoj stopi od 3,8 procenata.

Ostvarene profitne stope (ROE), koje su među glavnim merilima uspeha poslovanja, iznosile su 29,5 procenata u bankarskom sistemu Rumunije, što je gotovo dvostruko više u poređenju sa prosekom u zemljama članicama EU i u centralnoj i istočnoj Evropi.

Analitičari, međutim, ističu da podaci o tome koje je objavila ECB nisu u potpunosti uporedivi za sve zemlje. Glavni ekonomista Rajfajzen banke Jonut Dimitru tvrdi da navedeni podaci ne daju sasvim jasnu sliku jer nedostaju korelacije u odnosu na rizike. Osim toga, te brojke ne mogu da se porede zato što u svim zemljama nisu uzeti u obzir isti kriterijumi.

Dimitru smatra da će se dobit banaka u Rumuniji značajno smanjiti ove godine, usled rasta troškova u rizičnim provizijama, kao i manje profitabilnosti zajmova i smanjene aktivnosti na kreditnom tržištu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.