Veliki plan Sija: Dominacija regionom kojim su nekada vladali Rusi

Izvor: B92, 19.Maj.2023, 10:56

Veliki plan Sija: Dominacija regionom kojim su nekada vladali Rusi

Kineski predsednik Si Đinping je predstavio veliki plan za razvoj srednje Azije.

Plan ide od izgradnje infrastrukture do jačanja trgovine, preuzimanjem nove vodeće uloge u regionu koji je tradicionalno bio ruska sfera uticaja, prenosi Indeks.

Kina je spremna da koordiniše razvojne strategije s Kazahstanom, Kirgistanom, Tadžikistanom, Turkmenistanom i Uzbekistanom i promoviše modernizaciju svih njih, rekao je Si u obraćanju na samitu Kine i centralne Azije u severozapadnoj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Kini.

"Ovaj samit je dodao novi podsticaj razvoju i revitalizaciji šest zemalja i ubrizgao snažnu pozitivnu energiju u regionalni mir i stabilnost. Zajedno ćemo podsticati novu paradigmu duboko komplementarne saradnje na visokom nivou u kojoj svi dobijaju", rekao je Si kasnije na konferenciji za novinare sa svojim srednjoazijskim kolegama.

Saradnja s pet bivših sovjetskih republika

Kina se svojim angažovanjem stavila na čelo trke za politički uticaj i energetske resurse u energetski bogatom regionu, gde je Rusija zaokupljena ratom u Ukrajini, a američko prisustvo u regionu se smanjio.

Pet bivših sovjetskih republika, s mrežom trgovačkih koridora, nudi Kini alternativne smerove za prevoz goriva, hrane i druge robe u slučaju poremećaja. Obećanja potpore i saradnje na dvodnevnom samitu predstavljaće kontrast "negativnoj" slici Kine koja će biti predstavljena na samitu zvaničnika G7 u Japanu u petak, ocenjuje Rojters.

Kineska potpora centralnoj Aziji takođe se čini kao protivteža američkim optužbama za njenu diplomatiju prisile.

Si je rekao da bi Kina i zemlje centralne Azije trebale da prodube poverenje i ponude "jasnu i snažnu podršku" temeljnim interesima kao što su suverenitet, nezavisnost, nacionalno dostojanstvo i dugoročni razvoj.

Nije spomenuo Ukrajinu, koja je kao i centralnoazijske države bila deo Sovjetskog Saveza.

"Kina je spremna da pomogne centralnoazijskim zemljama da poboljšaju sprovođenje zakona, sigurnost i izgradnju obrambenih sposobnosti", rekao je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.