Veliki mit o uvođenju EUR: Strah i liste srama

Izvor: B92, 01.Nov.2018, 19:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veliki mit o uvođenju EUR: Strah i "liste srama"

Rast cena zbog evra je mit, zajednička valuta Hrvatskoj donosi nemerljivu koristi i u dugom roku povećava standard građana.

To je poruka panel diskusije o uvođenju evra konferencije Zagreb - finansijsko središte: U susret evru.

“Uvođenje evra je velika stvar za privredu, pre svega zbog nestanka valutnog rizika što ćemo osetiti kao veliko olakšanje”, kaže viceguverner Hrvatske narodne banke Michael Faulend.

Uz tu najveću trajnu korist, celom kontekstu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pozitivnih efekata dodaje i reformske podsticaje.

“Sam evro od nas ne zahteva nijednu reformu, one nam trebaju radi nas samih”, kaže on.

Na komentare da se evro uglavnom povezuje sa strahom od većih cena, Faulend kaže da su iskustva drugih zemalja upravo suprotna, prenosi Poslovni dnevnik.

“Učinak samog evra na cene je zanemarljiv i jednokratan u godini uvođenja. Ako je u toj godini predviđena inflacija 2 odsto, ona će zbog evra biti 2,23 odsto. Ljudi primećuju razlike u cenama proizvoda koji se često kupuju, ali i potrošačkoj korpi imaju mali udeo. Problem je percepcija, nema razloga da padne standard građana”, poručuje on.

Niz je instrumenata kako se to može izbeći, od propisivanja dvostrukih cenovnika do ‘lista srama’ o trgovcima koji nepošteno zaokružuju cene do imenovanja onih drugih pri čemu aktivnu ulogu moraju da imaju udruženja za zaštitu potrošača.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.