Veliki dan za Zlatibor i ogroman značaj za Srbiju FOTO

Izvor: B92, 29.Jun.2021, 18:48

Veliki dan za Zlatibor i ogroman značaj za Srbiju FOTO

Postrojenje za preradu otpadnih voda na Zlatiboru pušteno je u rad.

Za njegovu gradnju lokalna samouprava je izdvojila tri miliona evra, a 1,5 miliona je obezbeđeno donacijom Vlade Slovenije preko njihovog Centra za međunarodnu saradnju i razvoj. Ukupna vrednost projekta je, dakle, 4,5 miliona evra.

Pored predstavnika opštine Čajetina svečanom otvaranju prisustvovao je i ambasador Republike Slovenije, predstavnici Centra za međunarodnu saradnju Republike Slovenije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i predstavnici partnerske firme Hidroinženjering.

"Ovo je jedna u nizu kapitalnih investicija opštine Čajetina koja je uspešno završena i puštena u rad. Postrojenje će od sada prečišćavati otpadne vode, koje će iz postrojenja dalje ka Drinskom slivu teći čiste. Postrojenje ima ogroman značaj za opštinu Čajetina, za Zlatibor kao i za Srbiju jer ima za cilj da sve otpadne vode preradi i da u reku Obudovicu ispusti čistu vodu. Reka Obudovica se uliva u Crni Rzav, a on u Drinu tako da će ceo taj sliv biti zaštićen. Posebno je važno naglasiti da će podzemne i druge vode koje teku u blizini biti u potpunosti zaštićene", rekao je direktor JKP "Vodovod Zlatibor".

Postrojenje za preradu otpadnih voda jedno je od najsavremenijih u ovom delu Evrope, a tome doprinosi i najsavremenija, automatizovana trafo-stanica koja je postavljena u krugu postrojenja.

"Zauzima mali prostor, jednostavna je i laka za montažu. Trafostanice na teren dolaze potpuno prefabrikovane, ispitane i spremne za instalaciju, a u jednom danu se završavaju svi radovi na ugradnji i puštanju trafostanice. Uz male dimenzije objekta i lako uklapanje u životnu sredinu, omogućen je bezbedan pristup pojedinim delovima opreme i jednostavnost rukovanja. Trafostanica je automatizovana, daljinski upravljiva i njome se manipuliše spolja. Ovaj standardizovani tipski testiran proizvod omogućava jednostavno, optimalno i bezbedno korišćenje mreže, dok upravljivi sistem obezbeđuje stabilnu mrežu i bilans između potrošnje i proizvodnje", rekao je Filip Paunović iz čačnske kompanije Tami Daf koji su bili angažovani na postavljanju ove trafo-stanice.

Ovo je jedan od najvažnijih poduhvata opštine Čajetina i korak bliže cilju da postane prva ekološka opština. Puštanje u rad Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda nezaobilazna je karika u očuvanju životne sredine planine koja je dobila status Parka prirode, ali i turistički najposećenije destinacije Srbije.

"Prioriteti su nam da širimo vodovodnu i kanalizacionu mrežu na Zlatiboru i da održavamo postojeću kako na Zlatiboru tako i u Čajetini i trudimo se da to radimo ravnomerno. Jer u pojedinim trenucima mi imamo oko 50.000 gostiju i svi moraju biti usluženi", rekli su u ovoj opštini.

Trenutno na sistemu JKP vodovod "Zlatibor" ima oko 12.500 korisnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.