Veliki broj gradjana koristi platne kartice

Izvor: S media, 23.Sep.2009, 14:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veliki broj gradjana koristi platne kartice

Korišćenje platnih kartica u Srbiji je na veoma visokom nivou i može se porediti sa nekim drugim zemljama istočne Evrope koje su već članice EU, rečeno je danas za okruglim stolu "Bankar magazina" na kome je bilo reči o primeni platnih karica u novim uslovima kada je smanjena platežna moć gradjana.

Tom prilikom rečeno je da u Srbiji ima oko šest miliona platnih kartica i 2.500 bankomata, a da se platne kartice najviše koriste u Beogradu, gde se obavi i najveći broj >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << transakcija.

Savetnik u kabinetu guvernera Srbije Andrej Gruden kazao je da je Srbija po broju izdatih platnih kartica ispred Rumunije i Madjarske i da je na sličnom nivou kao u Češkoj, Poljskoj, ali i Austriji.

Gruden je kazao da se najveći broj transakcija obavi u Beogradu, ali da se mora poraditi i na regionalnom korišćenju i dodao da bi kriza i smanjenje platežne moći gradjana moglo da utiče na smanjenje korišćenja kreditnih kartica.

On je dobrim ocenio to što neke firme u Srbiji, poputi "Jata" nude mogućnost plaćanja usluga putem interneta, ali i mobilnim telefonom kako bi se smanjile "institucionalne barijere"

Predstavnik "Visa kartice" Vladimir Djordjević rekao je da se u prethodnim godinama beležio poras korišćenja tih kartica, a da je kriza dovela do nešto manjeg rasta i podsetio da je u planu sprovodjenje programa za edukaciju gradjana o korišćenju kartica.

Miloš Nedeljković iz "Banka Inese" kazao je ta banka ima milion i po izdatih platnih karica i da su u 70 odsto slučajeva to debitne kartice, dok se 30 odsto gradjana opredelilo za kreditne kartice.

"Svaki korisnik bankarskih ustanova danas ima barem jednu platnu karticu", podsetio je Nedeljković i dodao da je to veoma dobro.

Potpredsednik za tržišta visokog rasta "Master Card Evropa" Manuel Alekse ocenio je da populacija u Srbiji ima kulturu korišćenja platnih kartica i da je dobro to što se one mogu koristiti uglavnom svuda, osim prilikom plaćanja taksi usluga.

On je kazao da je primetno i to što potrošači korište kartice i za male sume i dodao da će u vreme krize verovatno veliki broj potrošača sa korišćenja kreditnih preći na plaćanje debitnim karticama.

" Svuda je uobičajeno da ljudi počinju da misle o tome koliko zaradjuju, koliko troše, da za svoj novac traže vrednost proizvoda i da se boje gubitka posla u vreme krize pa su samim tim zabrinuti i za štednju", kazao je Alekse.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.