Velike promene: OD SADA se možete NAGODITI sa inspekcijom!

Izvor: SrbijaDanas.com, 05.Jan.2019, 11:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Velike promene: OD SADA se možete NAGODITI sa inspekcijom!

Najveća novina u radu inspekcija od ove godine je mogućnost nagodbe

Već od 1. januara nižu kaznu uz priznanje prekršaja, mogu dobiti oni koje je u prestupu otkrila Tržišna ili Inspekcija rada. Do kraja godine to će primenjivati i ostali. Nadležni očekuju da će to rasteretiti sudove, smanjiti broj postupaka koji zastarevaju i omogućiti da inspektori više vremena provode na terenu, a manje u sudu.

Svaki treći prekršajni postupak koji je pred sudom povela >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Inspekcija rada završio je zastarevanjem, a svaki šesti izricanjem opomene. Zbog toga od nagodbe mnogo očekuju.

- Važnije od visine kazne koja će biti izrečena je izvesnost kažnjavanja, da onaj ko je učinio prekršaj bude siguran da će u nekom trenutku za taj prekršaj da bude sankcionisan - kaže Goran Marković iz Inspekcije rada.

Tako će, recimo, poslodavac, kod koga se otkrije radnik na "na crno" kaznu – umesto propisane od 800.000 do čak dva milona dinara – nagodbom platiti 150.000, do deset radnika 300.000, a za 20 radika na crno 500.000 dinara.

Pre toga, poslodovac će morati da te radnike zaposli. Na sličan način, kazne uz nagodbu propisala je i Tržišna inspekcija.

Vesna Ristić iz Tržišne inspekcije navodi da, ako je najniži iznos zaprećene kazne za neki prekršaj 50.000 dinara, on može ići i do 5.000 dinara.

Rok za pokretanje prekršajnog postupka pred sudom je godinu dana, a za okončanje dve.

Sudije tvrde da su ti rokovi najkraći u Evropi i da ih je neophodno udvostručiti. Ne spore i da su često izricane blage kazne, što nije dobra poruka onima koji sada imaju mogućnost Sporazuma o priznanju prekršaja.

Predsednik Udruženja prekršajnih sudija Milan Marinović kaže da sudovi moraju da se potrude da malo rigoroznije sankcionišu okrivljene.

- Naravno, ključni korak u sporazumu nije na sudu, ključni korak je na okrivljenima i podnosiocu zahteva. Sud je tu kao organ koji će to da prihvati ili ne - ističe Marinović.

Na sporazum nema mogućnosti žalbe.

Državni sekretar Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Zoran Kasalović kaže da na osnovu pravilnika koji su usvojeni za te dve inspekcije, mogu i sve druge inspekcije, kojih je 42, da pripreme svoje posebne pravilnike sa elementima sporazuma za priznavanje prekršaja i da se u 2019. krene sa potpunom primenom.

Analiza pokazuje da se čak 80 odsto prekršajnih postupaka može rešiti priznanjem. To nije moguće ako je neko ometao inspektora u radu, nije sproveo naloženu meru ili je za taj prekršaj propisana fiksna kazna.

BONUS VIDEO: Ljudi kažu da su ovo NAJSREĆNIJE zemlje za život

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.