Velike muke i za evropske penzionere

Izvor: Vesti-online.com, 14.Mar.2010, 13:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Velike muke i za evropske penzionere

Kriza i sve starije stanovništvo primoravaju mnoge evropske zemlje na reforme penzionog sistema. Evropljani žive sve duže i moraće duže i da rade, poručuju iz EU i najavljuju javnu debatu o tom pitanju.

Evropljani žive sve duže i moraće duže i da rade, kažu u Evropskoj uniji. Produžetak zakonskog roka za odlazak u penziju sa 65 na 67 godina izazvao je nedavno masovne demonstracije u Španiji. Uprkos tome, slične reforme najavljene su u Italiji, Belgiji i drugim zemljama.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << />
Od ove godine u Evropi ima više ljudi u šezdesetim nego u dvadesetim godinama. U Belgiji se, iako je očekivani životni vek 80 godina, u penziju u proseku odlazi već sa 58 godina. Kada se tome doda ekonomska kriza, jasno je da su potrebna nova rešenja.

U 68. godini Kristijan Rober iz udruženja "Fleksi senior" aktivno koristi sve prednosti moderne tehnologije. Od države traži mogućnost da radi, odnosno da starijima omogući da rade do kada žele bez zakonskih ograničenja.

"Ako neko odluči da radi do 80 godina jer ga služi zdravlje, hoće da zaradi i doprinese socijalnom osiguranju treba da ima mogućnost da nastavi da radi i popravi svoju penziju. To je jednostavno pravično", kaže Kristijan Rober.

"Ključno je povećati stopu zaposlenosti kod starijih od 50 godina jer će to doneti veće prihode socijalnom osiguranju. To znači da treba ljude zadržati što duže na radnom mestu i obeshrabriti mehanizme preranog odlaska u penziju", kaže Mišel Žado, član radne grupe za reformu penzija u Belgiji.

Za to je potrebna promena mentaliteta građana, ali i kompanija koje se često odriču starijih radnika jer ih više koštaju. Primorati ljude da rade do 67 godina je ideja kojoj se često protive sindikati. Mari Fransoaz Berže je jedna od onih koja sa nestrpljenjem čeka odlazak u penziju.

"Mislim da je 65 godina gornja granica. Preko toga možda treba dati izbora onima koji to hoće, koji žive sami i dobrog su zdravlja. Ja imam porodicu, unuke, hobije i hoću da im posvetim vreme koje sada nemam", rekla je Mari.

Širom EU svaka zemlja se suočava sa istim pitanjem - kako do održivog penzionog sistema?

"Pokrenućemo javnu debatu o ovom pitanju i objaviti papir sa pitanjima za javnost, sindikate, preduzeća i sve koji mogu da doprinesu. Hoćemo da objedinimo javne informacije iz svih zemalja", rekla je Kristina Arigo iz Direktorata za zapošljavanje i socijalna pitanja Evropske komisije.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.