Velika Britanija ušla u recesiju

Izvor: Vostok.rs, 15.Feb.2024, 18:46

Velika Britanija ušla u recesiju

Britanska ekonomija je pala u recesiju u poslednjem kvartalu 2023. godine, prema zvaničnim podacima objavljenim u četvrtak.
BDP je opao za 0,3% u četvrtom kvartalu nakon pada od 0,1% u prethodnom kvartalu, saopštio je Zavod za nacionalnu statistiku (ONS). Tehnička recesija se obično definiše kao dva uzastopna kvartala smanjenja proizvodnje. Sva tri glavna sektora privrede – usluge, proizvodnja i građevinarstvo – zabeležila su pad u četvrtom kvartalu, navodi ONS. Procenjuje se da je za celu 2023. privreda porasla za 0,1%, što je ONS opisao kao „najslabiju godišnju promenu realnog BDP-a od finansijske krize 2009.“, isključujući pandemijsku 2020. godinu. Rast je 2022. na 4,3%. Prema vladi, visoka inflacija je najveća prepreka rastu. Iako je rast cena u zemlji pao sa maksimuma od 11% zabeležen u 2022. i iznosio je 4% u januaru, to je još uvek duplo više od cilja Banke Engleske od 2%. Neki ekonomisti takođe delimično pripisuju slab ekonomski učinak efektima Bregzita. Podaci objavljeni u četvrtak predstavljaju preliminarnu procenu i podložni su reviziji, napominje ONS. Izvor: RT (F)

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.