Velika Britanija rekorder po privrednoj recesiji medju vodećim ekonomijama sveta

Izvor: Beta, 12.Avg.2020, 15:30

Velika Britanija rekorder po privrednoj recesiji medju vodećim ekonomijama sveta

Britanska privreda ušla je u recesiju pošto su zvanični podaci pokazali da je u drugom kvartalu ove godine zabeležila rekordni pad među vodećim svetskim ekonomijama od 20,4 odsto, kao posledica mera ograničavanja javnog života zbog pandemije.Rekordni privredni pad u drugom tromesečju, koji je danas objavio Nacionalni statistički biro, usledio je nakon što je u prvom kvartalu zabeležen uzastopni mesečni pad od 2,2 odsto.Ozbiljniji pad počeo je tek pred kraj tog perioda, kada se 23. marta Velika Britanija pridružila većini ostalih evropskih država i zbog pandemije uvela ograničenja u javnom životu i zamrzla privredne aktivnosti.Recesija se definiše kao pad privrednih aktivnosti u dva uzastopna tromesečja. Britanska recesija dublja je od recesije zabeležene u po ekonomskoj snazi uporedivim evropskim državama poput Francuske i Nemačke, ili u SAD.Za razliku od drugih nacionalnih statističkih agencija, britanski biro objavljuje i mesečne podatke, a oni nude izvesnu nadu da se privreda oporavlja, pošto je u junu zabeležen mesečni rast ekonomije od 8,7 odsto."Privreda je počela da se oporavlja u junu sa ovaranjem prodavnica, porastom proizvodnje u fabrikama i oporavkom stanogradnje", ocenio je statističar Džonatan Ethau.Britanska vlada se nada da će dodatne mere, kao što je otvaranje pabova i restorana pomoći privredi da ponovo ojača. Ali, imajući ...

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

Velika Britanija rekorder po privrednoj recesiji

Izvor: Danas, 12.Avg.2020

Britanska privreda ušla je u recesiju pošto su zvanični podaci pokazali da je u drugom kvartalu ove godine zabeležila rekordni pad među vodećim svetskim ekonomijama od 20,4 odsto, kao posledica mera ograničavanja javnog života zbog pandemije.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.