Velika Britanija: Najbrži rast plata i najsporiji rast inflacije od 2016.

Izvor: B92, 18.Sep.2019, 18:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Velika Britanija: Najbrži rast plata i najsporiji rast inflacije od 2016.

London -- Potrošačke cene u Velikoj Britaniji porasle su u avgustu po najsporijoj stopi od decembra 2016. godine, pokazali su danas objavljeni zvanični podaci.

Cene robe i usluga su prošlog meseca zabeležile rast po godišnjoj stopi od 1,7 odsto nakon povećanja od 2,1 odsto u julu, saopštila je britanska Kancelarija za statistiku (ONS).

Ekonomisti koje je anketirao Rojters predviđali su stopu rasta od 1,9 odsto.

Iznenađujuće oštro usporavanje inflacije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bi, kako ocenjuje britanska agencija, trebalo da pruži podstrek potrošnji domaćinstava uoči očekivanog izlaska Britanije iz EU 31. oktobra.

Prošlonedeljni podaci ukazali na najbrži rast plata u tri meseca zaključno sa julom tokom poslednjih 11 godina.

Drugi izveštaj ONS-a je pokazao da su cene nekretnina u Britaniji u julu porasle za 0,7 odsto na godišnjem nivou, što je, takođe, najsporiji tempo rasta od 2012. godine i posledica je prelivanja slabost sa londonskog tržišta nekretnina na druge delove Engleske.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.