Izvor: B92, 07.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Većina investicija iz dijaspore"

Leskovac -- Ministarka Milica Čubrilo izjavila da tri četvrtine investicija u Srbiji direktno ili indirektno potiče od Srba iz dijaspore.

"Tri četvrtine investicija u našu zemlju imaju kao objašnjenje posrednika koji je ili Srbin ili srpskog porekla", kazala je ministarka za dijasporu Milica Čubrilo u Leskovcu.

Prema procenama tog ministarstva, većina predstavništva stranih firmi u Srbiji i strane firme koje učestvuju u privatizaciji ili grinfild investicijama, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << imaju "negde nekog Srbina" koji je radio u toj firmi, pa ubedio svoje kolege da je Srbija pravo mesto za investicije, ili ima poslovne veze sa stranim investitorima.

Milica Čubrilo je rekla da Srbija godišnje dobija preko tri milijarde evra u vidu doznaka, odnosno novca koje Srbi na privremenom radu u inostranstvu preko neformalnih kanala šalju svojim rođacima u domovinu.

"To je cifra koja predstavlja drugi devizni priliv u zemlji", kazala je ona, kao i da zbog toga Ministarstvo za dijasporu može da bude strateško ministarstvo za učešće u celokupnom ekonomskom razvoju Srbije.

Otvoren Centar za ekonomske veze sa disjasporom

Ministarka za dijasporu Milica Čubrilo otvorila je, danas u Leskovcu, Centar za ekonomske veze sa dijasporom.

Budući strani investitori i građani Srbije koji se nalaze na privremenom radu u inostranstvu moći će u centru da dobiju kompletne informacije o mogućnostima i načinu kako da ulože novac na području Jablaničkog okruga.

Nakon Užica i Zaječara ovo je treći centar za dijasporu u Srbiji.

Više od 15.000 iz Jablaničkog okruga privremeno radi u zemljama Evropske Unije, ali se mali broj odlučuje da ozbiljnije investira na ovom području.

Ministarka za dijasporu Milica Čubrilo ocenila je da su ljudi u dijaspori izgubili poverenje u državu i da se zato retko ko odlučuje da otvara pogone u Srbiji. "Poverenje je izgubljeno tokom dedvedesetih godina kada je novac koji su davali nenameski potrošen ili je završio u nečijim džepovima", rekla je ona.

"Prioritet koji mi imamo kao Ministarstvo za dijasporu je da vratimo poverenje dijaspore tako što ćemo se baviti onim statusnim problemima sa kojima se oni suočavaju", kazala je ministarka Čubrilo.

Povratnik iz Norveške Dragan Stanojević nedavno je u Grdelici na 12 meseci uzeo u zakup pogone drvne industrije "Danilo Bošković", gde izrađuje montažne kuće za norveško tržište.

Stanojević tvrdi da naša država još uvek nije obezbedila uslove za sigurno investiranje. "Tu konkretno mislim na legalizaciju objekata gde su im praktično obespravljeni kapitali. Da su oni vlasnici toga, ali ustvari nisu", kazao je on.

Predsednik leskovače opštine Vladan Marinković kaže da će usluge centra moći će da koriste i strani investitori. "Da im ponudimo jednu potpunu informaciju, da oni jednostavno ne lutaju. I da dokažemo da smo ozbiljan partner za svakog ko bi da investira u naš grad", rekao je on.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.