Veći doprinos za penzije

Izvor: Politika, 13.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veći doprinos za penzije

Oni koji sami sebi uplaćuju penzijsko osiguranje – mesečno moraju da izdvoje od 2.767 do skoro 40.000 dinara

Nezaposleni kao i oni koji su u međuvremenu ostali bez posla, a nastavili su da sebi da uplaćuju državne doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje, ubuduće će morati da izdvajaju više para za sigurniju starost. Izmenom Zakona o doprinosima za socijalno osiguranje, koje je počelo da važi od 1. februara, najniža osnovica iznosi 35 odsto proseka zarade u >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << poslednja tri meseca.

Budući da su osnovice osiguranja povećane za 11 odsto, u skladu sa kretanjem zarada u prethodna tri meseca, "samofinansirajući" budući penzioneri će iz svog džepa morati da izdvoje od 2.767,60 do skoro 40.000 dinara. Bivši zaposleni ili nezaposleni, kojima je ovo veliki udar na budžet, moći će da izaberu nižu, odnosno neku drugu osnovicu koja se doskoro kretala od oko 40 odsto prosečne zarade iz prethodna tri meseca do petostrukog iznosa ovog proseka.

Ako se zna da je prosečna bruto zarada u poslednjem kvartalu prošle godine iznosila skoro 36.000 dinara, osnovica za plaćanje doprinosa će ići u rasponu od 12.580 do 179.710 dinara. Budući da u ovakvim samofinansirajućim slučajevima osiguranik plaća i svoj deo i deo za poslodavaca, ukupan doprinos iznosi 22 odsto, pa ispada da će svi oni do aprila, kada sledi i novo usklađivanje penzija, morati da izdvajaju od 2.767 do 39,5 hiljada dinara mesečno. Već koliko ko može, napominju u Fondu PIO.

Pre nego što se odluče da po novom plaćaju sebi doprinose, osiguranici bi trebalo da izvedu računicu. Primera radi, ukoliko žena radi 33 godine i ima 53 godina starosti, u Fondu PIO tvrde da nema razloga da se dvoumi i da će joj naredne uplate sigurno dobro doći, jer će ona posle dve godine uplate moći da uzme penziju – napuniće 35 godina staža. Ukoliko pak nema novca da sebi uplaćuje doprinos u naredne dve godine, na penziju će morati da čeka do 2014. godine, jer će starosna granica za odlazak u penziju vrlo brzo početi da se pomera, te će tek sa navršenih 60 godina steći uslov za penziju na osnovu godina života.

Obavezno penzijsko osiguranje u prestonici u ovom trenutku plaća iz svog džepa više od 35.000 bivših zaposlenih ili onih koji nikada nisu radili, štedeći tako sebi za starost. Visina uplate više nije vezana za školsku spremu, već se svako opredeljuje prema sopstvenim mogućnostima. Minimalnu sumu trenutno uplaćuje više od 13.000 osiguranika, dok se oko 9.000 opredeljuje za osnovcu pripisanu za srednju stručnu spremu, što po novom znači da mesečna uplata iznosi 28.754 dinara.

Oni koji mogu da sebi uplaćuju, "rate" su mahom onolike koliko im je i preduzetnik uplaćivao dok su radili. A sve u cilju da im se ne smanji osnovica za obračun penzije koja se prema zakonu računa tako što se uzimaju sve godine radnog staža počev od 1970. godine do danas.

Među onima koji sami sebi uplaćuju doprinose najviše je doskorašnjih radnika, ali i roditelja koji to čine za svoju decu. Većini doskorašnjih radnika se, pošto je već napravljen socijalni program, sugeriše da nastave s uplatama do sticanja uslova za penzionisanje. Međutim, dosta je onih, napominju u Fondu, koji nemaju uslova za to.

Jasna Petrović

[objavljeno: 13.02.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.