Izvor: B92, 13.Jul.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veće interesovanje Slovenaca za tržište SCG urpkos riziku

Novi Sad -- Predsednik Privredne komore Slovenije Joško Čuk je, u razgovoru za novosadski "Dnevnik" od nedelje, izjavio da očekuje će se povećati interesovanje slovenačkih preduzeća i investitora za tržište Srbije i Crne Gore, uprkos "relativno visokom stepenu rizika za ulaganja". "Međunarodne institucije, koje daju ocenu rizika za pojedine zemlje, još smatraju da je to područje relativno visoko rizično. Mi imamo tu prednost da nam dostignuti stepen međusobnog poverenja i poznavanja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << mentaliteta, omogućava drugačiju procenu rizika", rekao je Čuk".

Čuk je kazao da je Slovencima SCG "mnogo manje rizična" za ulaganje nego što to smatra "prosečan Evropejac". "Ne zauzimamo se mi samo za kupoprodajne odnose uvoz-izvoz, već za više oblike saradnje, zajednička ulaganja i u SCG, i u Sloveniji, i na trećim tržištima. Želimo da se saradnja nadgradi, i to na području istraživanja i razvoja, kao i na području obrazovanja i osposobljavanja", kazao je Čuk. On je rekao da mora doći do značajnije razmene na području kulture, jer na poslove "ne treba gledati u uskom, finansijsko računovodskom smislu, nego u širem kulturnom i ljudskom kontekstu."

Predsednik slovenačke komore je rekao da je ulazak te zemlje u Evropsku uniju "gotova stvar" i da se slovenačka privreda sada mora zalagati za održanje i proširenje tradicionalnih tržišta, gde su "prioritet države bivše Jugoslavije". "Moramo da delujemo na području gde žive Sloveni. Slovenski duh je sastavni deo našeg mentaliteta i načina razmišljanja. Zbog toga smo sličniji jedni drugima i na lakši način uspostavljamo kontakte, sklapamo poslove i prijateljstva. Zato moramo još tešnje da sarađujemo", ocenio je Čuk.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.