Veća kašnjenja u isplati kredita

Izvor: B92, Beta, 09.Apr.2009, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veća kašnjenja u isplati kredita

Beograd -- Kreditna aktivnost banaka neznatno je manja u odnosu na februar, ali privreda i građani više kasne u mesečnoj otplati pozajmica, kažu u Udruženja banaka.

U izveštaj kreditnog biroa nisu ušla dugovanja za Infostan

Ukupni krediti privredi i građanima na kraju marta su iznosili 1.321 milijardu dinara, što je za 0,6 odsto manje nego u februaru, kaže generalni sekretar Udruženja banaka Srbije (UBS) Veroljub Dugalić. On objašnjava da građani nisu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << izmirivali rate za 2,1 odsto kredita, ali da ne postoji opasnost od prelaska duga na žirante.

Dug preduzeća na kraju prošlog meseca bio je 876,2 milijarde dinara i manji je za 0,6 odsto u odnosu na februar, dok su pozajmice građanima iznosile 397,3 milijarde dinara, odnosno 0,4 odsto manje nego u februaru, dok je dug preduzetnika iznosio 47,3 milijarde dinara, što je za 0,3 odsto manje nego u februaru.

Građani su najviše kredita, u iznosu od 201,8 milijardi dinara, uzimali za kupovinu i adaptaciju stanova, a rast te vrste zaduženja je 0,1 odsto u odnosu na prethodni mesec.

Gotovinski krediti su smanjeni za dva odsto i iznosili su 122,8 milijardi dinara, dok su potrošački i krediti za refinansiranje ranijih pozajmica u vrednosti 51,5 milijarde dinara povećani za 0,3 odsto. Poljoprivredni krediti, čija je vrednost na kraju marta iznosila 21,3 milijarde dinara, povećani su za 2,3 odsto.

Dugalić je istakao da je u blagom porastu kašnjenje u otplati kredita jer su preduzeća u februaru sa zakašnjenjem otplaćivala 6,7 odsto svojih pozjamica, a u martu 7,6 odsto. Građani u februaru na vreme nisu izmirivali rate za 1,7 odsto kredita, a u martu za 2,1 odsto.

Za sada, prema rečima Dugalića, ne postoji bojazan da će korisnici kredita doći u situaciju da ne mogu da ih otplaćuju i da će svoju obavezu prebaciti na žirante.

Na kraju marta je bilo sklopljeno 17.105 lizing ugovora, što je za 3,7 odsto manje nego na kraju prošle godine, a kašnjenje u njihovoj otplati je u blagom porastu.

Kreditni biro UBS u podatke o zaduženosti građana još nije uvrstio dugove Infostanu, kao što je bilo najavljeno. Ti podaci, kako je objasnio Dugalić, biće navedeni u dopunskom izveštaju i dostavljaće se bankama samo ako one to zatraže, ali tek kad Infostan sredi svoju dokumentaciju i razreši sporove koje ima sa građanima.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.