Već 181 godinu neguju tradiciju časovničarskog zanata

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Sep.2019, 09:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Već 181 godinu neguju tradiciju časovničarskog zanata

Porodica Vogrinc već 181 godinu neguje tradicuju časovničarskog zanata. Od 1838. godine, kada je njihov predak u Odžacima otvorio prvu sajdžijsku radnju, pa do danas, 24 člana porodice bavilo se satovima. Danas Vogrinci imaju radnje u Kuli, Ruskom Krsturu i Crvenki.

Vreme u Odžacima počelo je da se meri pre skoro dva veka, tačnije 1838. godine kada je Franc Beherer otvorio prvu sajdžijsku radnju, ali je tradicija zahvatila i familiju Vogrinc sa kojom su se Behererovi orodili.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Mladi časovničar Jozef Vogrinc čuo je da u Vojvodini može dobro da se zaradi i 1910. godine iz Slovenije dolazi u Odžake. Ubrzo, dve časovničarske familije se udružuju i posao proširuju u Kulu, Crvenku, Ruski Krstur i Nemačku

"Ja sam šesta generacija časovničara. Trenutno je u poslu brat u Crvenki, sestra u Ruskom Krsturu, brat od strica u Odžacima i ja u Kuli. Kod nas je to već ja mislim genetski, tu nema škole. Mašinsku školu smo završili, razne smerove, ali kod oca smo učili zanat i popravku časovnika. Tako i on kod svog oca, deda kod svog oca i tako već šest generacija", kaže časovničar iz Kule, Edvard Vogrinc.

Časovnici koji povezuju sve Vogrince, jesu stogodišnji zidni satovi proizvedeni u fabrici Behererovih početkom prošlog veka, kaže časovničarka iz Ruskog Krstura, Viktorija Kalmar.

"To je moja porodica počela da proizvodi, imali su fabriku i to su neki od prvih satova koji su proizvedeni. I to je i lepa uspomena i još uvek dolaze na popravku i još uvek funkcionišu", kaže ona.

Časovnici u Odžacima, nekada su se navijali spram onog na crkvi "Svetog Mihajla" koji su Vogrinci decenijama besplatno održavali.

"Sat se svaki dan morao navijati u 12 sati, čekali smo tačno vreme kad udari u gong, uporedimo satove, slušamo kad otkuca i onda odemo i navijemo sat", kaže časovničar u penziji, Martin Vogrinc iz Odžaka.

Da bi proverili koliko je časova, danas sve više ljudi gleda u displej mobilnog telefona, a ne na sat. Vogrincima se čini da vreme više ne radi za časovničare i da će zanat sa ovom ili sledećom generaciojom nestati.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.