Varšavska berza prestigla Bečku

Izvor: Politika, 28.Avg.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Varšavska berza prestigla Bečku

Vrednost akcija kojima se trguje u glavnom gradu Poljske dostigla je 122 milijarde evra, pet milijardi više nego u Austriji

Specijalno za „Politiku”

Varšava, 27. avgusta – Varšavska berza postala je vodeća u regionu srednje i istočne Evrope pošto je, po vrednosti kompanija čijim se deonicama trguje, prestigla dosad najjaču – Bečku berzu. Prema upravo objavljenim podacima, vrednost akcija kojima se trguje na berzi u glavnom gradu >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Poljske dostigla je 122 milijarde evra, pet milijardi više nego što je u Beču.

Prema ovdašnjem analitičaru Marćinu Prešlovskom, glavni razlog tog uspeha jeste priliv stranih komitenata. Dok je 2003. Varšavska berza imala samo jednu kompaniju koja je izdavala papire od vrednosti iz inostranstva, sada ih je ovde već 25. Istovremeno, njihov broj je u Beču pao sa 21 na 18.

– Rastući broj stranih kompanija na Berzi u Varšavi rezultat je strategije, olakšanog pristupa imovini, kao i stabilne investitorske baze, koja obuhvata i strane investitore. Uspehu su doprinele i niske cene primarne ponude akcija i marketing”, rezimira ovaj analitičar.

Prema Vladimiru Gešperiku, šefu firme „Kapitl Markets”, i veličina zemlje je razlog uspeha poljske berze. „Berza je mesto gde se potražnja za deonicama sreće sa ponudom, a 38 miliona Poljaka je 38 miliona potencijalnih investitora, kupaca i prodavaca", izjavio je on, dodajući da je nemalu ulogu imalo i geopolitičko opredeljenje u Njujorku, gde su najveće američke banke najavile da će od berzi u regionu preferirati Varšavu, u čemu su imale i podršku političkih vrhova zemlje.

Vladmir Vano, analitičar Folskbanke – Slovačka vidi, međutim, u poljskom prvenstvu prozaičnije razloge.

„U regionalnim i evropskim relacijama poljske su deonice veoma jevtine, s obzirom na perspektive visokog rasta. Osim toga, očekivana privatizacija Varšavske berze privukla je ne samo investitore, nego je i pomogla da poveća obrt i likvidnost”, tvrdi on.

Istovremeno, konkurentu – Bečkoj berzi lošije ide, što je pomoglo uspostavljanju primata berze u poljskoj metropoli.

„U Poljskoj je više zanimljivih emisija nego na Bečkoj berzi, gde se, ipak, trguje, uglavnom akcijama austrijskih kompanija, među kojima su za strane investitore zanimljive samo deonice Erste banke i Rajfajzen banke”, objašnjava Gešperik. Razloge zaostajanja austrijske berze Vano vidi u tome što ova zemlja, istina, pripada geografski srednjoj Evropi, ali je ekonomski među starim članicama Unije. „Među starim članicama preovlađuju bojazni od izrazitijeg ekonomskog usporavanja. To nije sredina koja bi privlačila firme izgledima za zaradu, cenama deonica i obrtom na berzi”, precizirao je on.

Informacije o prodaji većinskog udela na Praškoj berzi, koja je, inače, između dva rata bila veća i od Bečke i Varšavske, i ubedljivo najjača u regionu, mogle su izazvati novi talas konkurencije. Bečka berza ne taji nameru da kupi udeo od 90 odsto, koji se procenjuje na oko 300 miliona dolara, a u tome bi joj, pre svih, mogla konkurisati Varšavska berza, koja je pokazivala tu težnju. Sada se, međutim, nije ni oglasila, verovatno zato što su glavni akcionari Praške berze odmah istakli da je prethodni uslov za kupca da nije u vlasništvu države, kao što je Berza u Varšavi. Prema agenciji Blumberg, Varšavska berza merka berzu u Sofiji i očekuje da bugarska vlada ponudi svoj udeo na prodaju. Osim toga, nedavno je ojačala svoju poziciju kupovanjem udela od 25 posto u Ukrajinskoj berzi, najperspektivnijoj u regionu.

U Varšavskoj berzi sa optimizmom gledaju u budućnost. Očekuju rekordni priliv novih firmi, iza čega stoji sve jača težnja manjih i srednjih preduzeća da povećaju udeo svojih deonica kojima se trguje.

M. Lazarević

[objavljeno: 29/08/2008.]

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Varsavska berza pretekla Becku

Izvor: Economy.rs, 29.Avg.2008, 03:37

Varsavska berza postala je vodeca u regiji srednje i istocne Evrope nakon sto je po vrednosti kompanija cijim se deonicama trguje prestigla dosad najjacu Becku berzu.

Nastavak na Economy.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.