Vansudsko poravnanje sa Komiko oilom?

Izvor: RTS, 03.Sep.2012, 14:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vansudsko poravnanje sa "Komiko oilom"?

Ukoliko "Komiko oil" pruži uveravanja da mogu da izvrše obaveze koje su obećali, postoji mogućnost vansudskog dogovora sa gradom Smederevom, rekla je ministarka Zorana Mihajlović posle sastanka sa rukovodstvom kompanije, koja planira da gradi rafineriju u Smederevu.

Ministarka energetike Zorana Mihajlović izjavila je da veruje da postoji mogućnost vansudskog poravnanja između grada Smedereva i kompanije "Komiko oil" koja planira da gradi rafineriju u Smederevu i naglasila >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da je interes Vlade Srbije da se ta investicija, ukoliko je moguće, što pre realizuje.  

Ministarka energetike Zorana Mihajlović izjavila je da Srbija u septembru neće uvoziti struju. Ona je ocenila da je suša jedan od razloga za nedostatak struje, ali je posledica i lošeg upravljanja Elektroprivrednom Srbije.

EPS je od februara 2012. godini, kako je rekla Mihajlovićeva, na

interventni uvoz struje potrošio više od 120 miliona evra.

"Naš interes je da se investicija realizuje što pre. Ako može da se realizuje mi ćemo taj projekat podržati, a ako ne može idemo na one projekte koji mogu da se realizuju", rekla je ministarka posle razgovora sa predstavnicima "Komiko oila" u resornom ministarstvu. 

Ona je istakla da je želja ove vlade da ima što više ulaganja i da se u Smederevu na tom projektu zaposli oko 500 ljudi, koliko je obećao investitor.

"Ukoliko Komiko pruži uveravanja da mogu da izvrše obaveze koje su obećali očekujem vansudski dogovor sa onim ko ih je tužio i da se krene u tu investiciju", rekla je Mihajlović novinarima.

Ističući da veruje da će u narednih mesec dana biti poznato da li taj projekat može da se realizuje ili ne, ona je poručila investitorima da poštuju odluke državnih organa i da se ponašaju u skladu sa onim što su obećali lokalnoj samoupravi u Smederevu.

Vlada i resorna ministarstva, lokalne samouprave i investitor su jedan tim koji treba da radi na što efikasnijoj realizaciji investicija, dodala je ministarka.

Grad Smederevo tužio je "Komiko oil" i zatražio raskid ugovora o izdavanja u zakup zemljišta za izgradnju rafinerije, jer taj američko-holandski kozorcijum nije u predviđenom roku uplatio 652 miliona dinara za zakup zemljišta za gradnju rafinerije u tom gradu.

Javni pravobranilac u Smederevu podneo je 10. jula tužbu za raskid ugovora grada Smedereva sa tom kompanijom, pošto ni posle isteka zakonskog roka od 60 dana i posle opomene nisu uplatili novac za zakup zemljista.

Potom je i "Komiko" podneo sudu odgovor na tužbu grada Smedereva, a početak sudskog postupka se očekuje za 20-ak dana.

Pregovori o dobijanju zemljišta u zakup za izgradnju rafinerije trajali su oko tri godine.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.