Valjevski Krstako grabi ka Kini

Izvor: RTS, 02.Nov.2019, 14:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Valjevski "Krstako" grabi ka Kini

U Valjevu je počela probna proizvodnja u fabrici za preradu drveta "Krstako", koja će zapošljavati 150 radnika. Investicija je vredna šest miliona evra. Poluproizvode za nameštaj izvoziće u Kinu, a pelet u Italiju.
Izgrađena na livadi, uz podršku banaka i grada Valjeva, "Krstako" je postala najsavremenija fabrika za preradu drveta na Balkanu.

Fabrika dnevno preradi 120 kubika bukovih trupaca. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Od dasaka prave se elementi za nameštaj, otpaci posebnom trakom odlaze do pogona za pelet, a kora se odvaja za toplotnu energiju potrebnu fabričkoj sušari.
"Moje radno mesto je vrlo zahtevno. Radim na pripremi daske koja ide za sušaru i parionicu. Obučen sam od strane proizvođača ovih mašina", rekao je radnik Milan Radosavljević.
A mašine su najmodernije, koštale su tri miliona evra i uvezene su iz Slovenije i Italije.
Preradom drveta, umesto prodaje trupaca, ovde žele veću dobit na stranom tržištu.
Milan Krstić, direktor i vlasnik fabrike kaže da je celokupan plasman izvozno orijentisan i prodat unapred.
"Smatram da će negde 30 do 40 kontejnera rezane građe, bukove građe, sušene, za industriju nameštaja biti mesečno plasiranio iz ove fabrike i oko 15.000 tona peleta u klasi AM plus 1 na teritoriju Italije i Austrije", kaže Krstić.
Potpisali su petogodišnji ugovor i elemente za nemeštaj izvoziće u Kinu.
Da investira u Valjevu vlasnik se odlučio zbog bukovih šuma u okruženju i saradnje sa lokalnom samoupravom.
Slobodan Gvozdenović, gradonačelnik Valjeva kaže da je značaj fabrike višestruk.
"Ne samo što će zaposliti par stotina, oko 150 ljudi, nego i veliki broj kooperanata iz valjevskih sela", istakao je Gvozdenović.
Fabrika će uskoro imati kogenerativna postrojenja i za proizvodnju električne energije. Tada će zapošljavati 250 radnika.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.