VUČIĆ O PREDSTOJEĆOJ ZIMI: Imaćemo sve pokrivene potrebe i mnogo teži ratni sukob nego što je ovaj sad!

Izvor: SrbijaDanas.com, 13.Jul.2022, 23:17

VUČIĆ O PREDSTOJEĆOJ ZIMI: Imaćemo sve pokrivene potrebe i mnogo teži ratni sukob nego što je ovaj sad!

Predsednik je u intervju za televiziju "Pink" istakao da nam struja najviše zavisi od uglja i sad svi vraćaju ugalj. Da smo poslušali one koji su tražili da ne koristimo ugalj, 22 sata dnevno ne bismo imali struju a 2 sata bismo imali,.

Predsednik je istakao da su faktori koji nam još zavise za struju su hidro, vetar, sunce, termoblokovi, hidroelektrane.

- Tokom zime trošimo 110.000 tona uglja, na dnevnom nivou nam fali 20, a na deponiji imamo za 7 dana. Krenuli >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << smo u uvoz uglja da bismo dopunili 20 tona koja nam fale. Cena struje danas je 398 evra po MWh, cena je 41 evro po domaćinstvu, a firmama naplaćujemo 75 evra. Nemoguće je da nađete ugalj. Cena uglja je 393 evra po toni. Samo za to mora da ode 280 miliona evra, samo za ugalj. A gde je kupovina struje? Pričam vam o ogromnom novcu - istakao je Vučić i dodao:

- Pripremamo se i radimo sve što možemo. Gas, najbolju smo cenu dobili, ali moramo da kupimo još 35 odsto gasa. Već jedan deo smo kupili, i već utiskujemo u naše zakupljeno skladište u Mađarskoj. Imaćemo sve vreme pokrivene potrebe!

Kada je u pitanju gas, imamo izvanrednu cenu dogovorenu sa Rusima i zavisi od cene nafte.

- Moramo da kupimo još 35 odsto gasa. 150 miliona kubnih metara smo već kupili. Dnevno trošimo 15 miliona kubnih metara gasa, oko 300 do 500 miliona kubnih metara gasa ćemo imati u mađarskom skladištu. U najgorem slučaju zimi, u slučaju svetskog rata, 2/3 potreba gasa ćemo pokriti, a mislim da ćemo imati pokrivene sve potrebe - rekao je Vučić.

- Kada je u pitanju nafta, zaustavili smo izvoz i produžićemo tu odluku još 7 dana - saopštio je Vučić.

- Mi smo već uveli vanredno stanje, samo ga nismo proglasili - rekao je Vučić.

Za zimu su potrebna ogromna ulaganja, a ako se ne uključi Severni tok, mi smo u strašnom problemu.

Za 77 dana imamo dizel i za 65 dana rezervi benzina, rekao je predsednik i dodao da se rezerve dodatno pune.

Vučić je istakao da se radi sve da bismo imali tople stanove i kuće.

On je dodao da ga najviše od svega plaši rat.

Plašim se da ćemo imati mnogo teži ratni sukob nego što je ovaj sad - rekao je Vučić, ali nije hteo da objašnjava na šta misli već je podvukao da "ćemo dati sve da sačuvamo mir".

Govoreći o nedostatku hrane, rekao je da će naša zemlja imati problema sa kukuruzom.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.