VRTOGLAVE CENE voća i povrća ISPRAZNILE PIJACE

Izvor: SrbijaDanas.com, 02.Sep.2019, 09:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VRTOGLAVE CENE voća i povrća ISPRAZNILE PIJACE

Vrednost prodaje poljoprivrednih proizvoda na zelenim pijacama u Republici Srpskoj u julu ove godine iznosila je skoro 1,28 miliona KM, što je u poređenju sa istim mesecom lani manje za 137.859 KM ili 9,7 odsto.

Ovakva statistika ne treba preterano da čudi s obzirom na činjenicu da su na tržnicama u julu cene mnogih poljoprivrednih kultura bile vrtoglavo visoke.

Tako, cene pojedinih vrsta voća bile su veće od 15 maraka, dok se pojedino povrće prodavalo i za 8 >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << KM po kilogramu.

Među tri najskuplje vrste voća svakako su bile maline, koje su koštale i do 8 KM, borovnice – 10, te kupine čija je cena po kilogramu išla i do 16 KM. Reč je o vrstama voća koje se uglavnom prodaju u pakovinjama od oko 250 grama.

Kad je reč o povrću, u julu je na tržnicama najskuplji bio peršun – 8 KM za kilogram, te beli luk koji je koštao 7 KM. Neznatno jeftinija su bili zelena salata, mahune i crvena paprika, čija je cena po kilogramu išla i do 6 KM. Cena kilograma pasulja se kretala od 5 do čak 10 KM. Cena paradajza je iznosila do 3 KM, žute paprike i mrkve 2, a krompira i do 1,5 KM po kilogramu.

Zato ne čudi što kupci sve više zaobilaze tržnice, te se snabdevaju u marketima, gde su poljoprivredni proizvodi daleko jeftiniji.

BONUS VIDEO: JEZIV PAD: Ekonomija Srbije se tokom devedesetih za samo četiri godine smanjila za 60 ODSTO (VIDEO)

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.