VIŠNJICI U TOPLIČKOM KRAJU PRETE DA BUDU PREPOLOVLJENI: Iz Ministarstva kažu da neće stajati po strani

Izvor: SrbijaDanas.com, 30.Jun.2020, 10:50

VIŠNJICI U TOPLIČKOM KRAJU PRETE DA BUDU PREPOLOVLJENI: Iz Ministarstva kažu da neće stajati po strani

Kasna berba, slabiji kvalitet i manjak hladnjačara su gorući problemi

Iako su se poslednjih dana vremenske prilike stabilizovale, još uvek nema naznaka kada bi mogla da počne berba višanja u Topličkom kraju. Dok otkupljivači i hladnjačari tvrde da cenu višnje određuje njen kvalitet, koji je ove godine sporan, proizvođači traže reakciju države, jer je ponuđena cena od 25 dinara po kilogramu ponižavajuća i ne obezbeđuje nikakvu zaradu.

Iako su proizvođači >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << višanja početak berbe i za mnoge prvi prihod u godini, čekali kao "ozebao sunce", po svemu sudeći, sa najavljenom cenom od 25 dinara za kilogram, neće se ogrejati.

Zato Ljubiša Strahinić, voćar iz Bajčinca, planira da smanji proizvodnju. Kaže da neće više da se muči da bi isplatio radnika i apotekara.

U nešto boljoj poziciji su oni voćari koji imaju ugovorenu proizvodnju sa hladnjačama, koje obezbeđuju ne samo repromaterijal, već i znatno bolju cenu.

Miodrag Mijajlović, kooperant jedne hladnjače u Kuršumliji, navodi da uspeva da dobije 50 - 60 dinara po kilogramu i zadovoljan je.

Situacija sa višnjom sigurno ne bi imala ovako haotične razmere, da je podizanje zasada u prethodnom periodu pratila i izgradnja hladnjača. Trenutno, tek nekoliko njih, sa relativno skromnim kapacitetima, ni približno ne zadovoljavaju potrebe primarne proizvodnje.

To potvrđuje i Dušan Ilić, komercijalista u hladnjači. Zbog skladišnih i preradnih kapaciteta, nisu u mogućnosti da otkupe veće količine od kooperanata sa kojima imaju  dugogodišnju saradnju.

- Država neće stajati po strani i posebnu pažnju će obratiti na male proizvođače, koji su i stvorili ovaj srpski brend - kaže savetnik ministra poljoprivrede Predrag Lučić.

Najavljuje inspekcijske organe na terenu koji će pokušati da  zajedno sa proizvođačima i prerađivačima, na otkupnim mestima i na mestima gde se predaje višnja, utvrde zajednički kvalitet.

Višnja se u Srbiji gaji više od 140 godina,  intenzivna proizvodnja u Toplici traje skoro sedamdeset.

Predstojeća sezona berbe i otkupa, u kojoj bi moglo da ostane najviše neobranih višanja u voćnjacima do sada, u mnogome će odrediti i dalju sudbinu ove tradicionalne proizvodnje.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.