VINO PLATILO DANAK U KRVI KORONI: Izgleda da se u karantinu ipak manje pilo a više jelo

Izvor: SrbijaDanas.com, 21.Apr.2021, 14:08

VINO PLATILO "DANAK U KRVI" KORONI: Izgleda da se u karantinu ipak manje pilo a više jelo

Opala svetska potrošnja vina

Svetska potrošnja vina u 2020. godini pala je za tri odsto u odnosu na 2019. godinu, na najniži nivo od 2002. godine, navodi se u izveštaju koji je objavila Međunarodna organizacija za vinogradarstvo i vinarstvo, piše portal SEEbiz.

- Svetska potrošnja vina u 2020. procenjuje se na 234 miliona hektolitara, što je za tri odsto manje u odnosu na 2019. i najniži nivo potrošnje od 2002. godine - stoji u izveštaju. Istovremeno, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << svetska proizvodnja vina porasla je za jedan odsto u odnosu na 2019. i dosegla je 260 miliona hektolitara.

Prema rečima stručnjaka, na pad potrošnje vina uticala je pandemija kovida-19, zbog koje su vlasti raznih država morale da zatvore barove i restorane i ograniče ulazak turista. Potrošnja je najviše pala u Kini, za 17,4 odsto i Južnoj Africi, za 19,4 odsto.

Pad vinogradarske površine, proizvodnje i potrošnje vina u Kini verovatno signalizira pad stope brzog rasta tržišta vina, koji je započeo pre 20 godina, ocenjuje se u izveštaju.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.