VIK ide u stečaj

Izvor: B92, 09.Avg.2008, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VIK ide u stečaj

Valjevo -- Stečajno veće TS u Valjevu pokrenulo je postupak nad Valjevskom industrijom kože,krzna,konfekcije i galanterije jer je preduzeće nelikvidno.

VIK je privatizovan 2004, ali je prodaja poništena 2006 godine.

Trgovinski sud iz Valjeva saopštio je da je predlog za pokretanje stečajnog postupka podneo 14. jula, Centar za konsalting i inženjering "Koning" preduzetnika Milivoja Jeličića i da se 1. avgusta predlogu pridružio i advokat Dušan Stanić iz >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Valjeva. Za stečajnog upravnika VIK-a imenovan je Zoran Božić iz Uba.

Na ročištu, na kojem se raspravljalo o postojanju razloga za pokretanje stečajnog postupka, konstatovano je da su 17. jula

primljene dve potvrde Narodne banke Srbije prema kojima je VIK bio nelikvidan 4.157 dana od 3. juna 1996. do izdavanja potvrde.

Takođe i da je račun preduzeća bio u neprekidnoj blokadi od 28. februara 1997. godine, dok preduzeće ima evidentirane osnove i naloge o prinudnoj naplati u ukupnom iznosu od oko 56 miliona dinara.

Najveći poverioci VIK-a su Republička uprava javnih prihoda Srbije, javna preduzeća "Elektrodistribucija", "Vidrak" i "Vodovod"

iz Valjeva, kao i bivši radnici VIK-a, dok "Koning" potražuje oko 10,8 miliona dinara sa kamatom i troškovima postupka.

Rešenjem Trgovinskog suda o pokretanju stecajnog postupka određen je rok za prijave potraživanja od 45 dana od dana objavljivanja oglasa o

pokretanju stečajnog postupka, dok će ročište za ispitivanje potraživanja i razmatranje finansijskog izveštaja biti 19. novembra, a poverilačko ročiste 3. septembra.

VIK je akcionarsko društvo, a najveći akcionar je "Olimp MB" iz Valjeva sa 70 odsto kapitala, koji je u januaru kupio to preduzeće za

oko 5,3 miliona dinara na Beogradskoj berzi jer je kapital VIK-a bio u vlasništvu Akcijskog fonda Srbije posle neuspešne privatizacije iz 2004, koja je poništena 2006. godine.

Novi vlasnici, novosadski privrednik Slobodan Milisavljević i valjevski pekar Milenko Dragojević, rekli su tada da će pokušati da ožive proizvodnju i da će se baviti samo doradom kože.

Posle realizacije socijalnog programa za svih 141 radnika, krajem 2007. godine, VIK nije imao zaposlene ali je na placu od oko tri

hektara u širem centru grada imao proizvodne pogone i mašine, kao i upravnu zgradu od 1.300 kvadrata.

VIK je privatizovan na aukciji 2004. godine, za oko 22 miliona dinara, koja je 2006. poništena jer kupac Aleksa Zekanović iz Valjeva nije ispunio odredbe kupoprodajnog ugovora.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.