VIJADUKT I TUNEL SKORO ZAVRŠENI! Odmiču radovi na brzoj pruzi Beograd-Novi Sad

Izvor: SrbijaDanas.com, 19.Feb.2020, 17:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VIJADUKT I TUNEL SKORO ZAVRŠENI! Odmiču radovi na brzoj pruzi Beograd-Novi Sad

Izgradnja deonice brze pruge od Stare Pazove do Novog Sada dužine veće od 40 kilometara teče po planu, a u ovom trenutku urađeno je više od 53 odsto ukupnih radova.

Najizazovniji delovi, vijadukt i tunel, već su 80 odsto gotovi, a izgrađeno je i 35 kilometara koloseka.

Direktor ogranka "RŽD internešnal" u Srbiji Mansurbek Sultanov kaže da će radovi biti završeni u roku - do septembra 2021. godine. Sultanov ističe i da radovi teku po planu.

- >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Dobio sam izveštaj da je vijadukt 87 odsto gotov, a tunel 83 odsto, što je potpuno u skladu sa dinamikom radova - navodi Sultanov.

Kaže da je najviše poteškoća u izgradnji zadavala unikatna geologija terena.

- Sa desne strane nam je Dunav sa blatom, a sa leve strane Fruška gora sa klizištima. Da bismo izdržali to sve na dužini od tri kilometra imamo 40 kilometara šipova u zemlji - objašnjava Sultanov.

Kaže da se trenutno radi na rasponskoj konstrukciji.

- Ovo nam je deseta deonica koju gradimo u Srbiji i svi naši projekti su završeni ili na vreme ili pre roka. Septembar 2021. godine je rok za statička i dinamička ispitivanje spremnog objekta - ističe Sultanov.

Najavljuje da će tunel kod Čortanovaca biti spojen već u aprilu, a da posle toga ostaje završetak svih drugih radova i polaganje koloseka.

Sultanov je potvrdio je da će brzina kojom će se vozovi kretati ovom deonicom iznositi do 200 kilometara na sat.

- Ovo jeste krak Koridora 10. Srbija hoće da bude i biće na istom ili višem nivou u odnosu na svoje komšije. Prvi put će u Srbiji biti implementirani sistemi za bezbednost i upravljanje saobraćajem zato što kada voz ide takvom brzinom, mašinovođa već ne može da prati sve vizuelno - objašnjava Sultanov.

Uskoro bi trebala da počne i izgradnja novog modernog dispečerskog centra Železnica Srbije.

- Radovi su već krenuli prošle godine i prva faza radova je završena. Sada planiramo još neke događaje koji bi obeležili početak tog projekta - kaže Mansurbek Sultanov.

Ističe da je završeno i 77 kilometara u okviru projekta modernizacije pruge pruge Beograd-Bar.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.