VELIKI GUBICI ZADESILI NEMAČKU: Odloženo jedno od najvećih dešavanja u godini, promet smanjen za skoro 100 ODSTO

Izvor: SrbijaDanas.com, 09.Feb.2021, 19:18

VELIKI GUBICI ZADESILI NEMAČKU: Odloženo jedno od najvećih dešavanja u godini, promet smanjen za skoro 100 ODSTO

Prošle godine je karneval ipak održan, iako se uveliko pričalo o "virusu iz Kine"

U nemačkim karnevalskim gradovima na Rajni u ovo doba godine naveliko se slavi i priprema za vrhunac karnevala u ponedeljak 15. februara. Ali ove godine je zbog korone sve drugačije.

Za TV-voditelja i zabavljača Bernda Šteltera ovogodišnji korona-karneval je izazov, kako na profesionalnom, tako i na ličnom planu.

- Ja sam već više od 30 godina u srećnom braku. Tajna >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << našeg srećnog braka je moje često odsustvo od kuće. Ali sada bi korona-kriza to mogla da pokvari - kaže 59-godišnji komičar, jedno od poznatijih lica karnevala u Kelnu, jednog od gradova na Rajni poznatog po karnevalskim proslavama.

Većina Štelterovih "gaža" povezana je s karnevalom – a njega ove godine praktično nema.

- Ne možemo mi da slavimo i da se pravimo da nas ne interesuje šta se događa u ostatku zemlje - kaže Žak Tili iz susednog Diseldorfa, koji takođe važi kao jedan od glavnih centara kada je u pitanju karneval. Tili je jedan od onih koji su zaduženi za ukrašavanje kola u povorkama. Ove godine je besposlen.

Gde su nestali karnevalski veseljaci?

U ovo doba godine na ulicama Kelna, Diseldorfa ili Majnca sve izgleda malo drugačije: komije koje inače znate kao povučene i trezvene osobe, odjednom kod pekara susrećete odevene u šarene kostime. I to ne samo na sam vrhunac karnevala, koji se u Porajnju slavi na pokladni ponedeljak (ove godine 15.2), već i nedeljama pre tog datuma.

.

Ali kasnije se pokazalo da su upravo karnevali u nekim mestima duž Rajne bili izvori širenja zaraze. Nakon prvog talasa niko nije verovao da bi korona-virus mogao da ugrozi karneval i sledeće godine. Ali ovog febrara karnevalisti se kriju iza malo drugačijih maski.

Karnevalska udruženja prošlog leta uveliko su radila na konceptima post-korona karnevala, ali se na početku drugog talasa u oktobru odustalo čak i od nekakve ublažene verzije karnevalske proslave.

Redovna okupljanja karnevalskih udruženja, koja se intenziviraju u periodu od 11.11. pa do 17.2. ove godine potpuno su ukinuta.

Grad Keln uradio je nešto što se retko događalo u stogodišnjoj istoriji karnevala: 15. februar, pokladni ponedeljak kada se održavaju najveće povorke, proglašen je najnormalnijim radnim danom. U normalnim okolnostima, ljudi u Kelnu i okolini na taj dan ne moraju da rade.

Milionski gubici

I sam grad gubi mnogo. Uobičajena karnevalska sezona gradskom budžetu obezbeđuje promet od 600 miliona evra. Ove godine se u najboljem slučaju, kako je izračunala jedna konsultantska kuća, može računati sa oko devet miliona. Promet je dakle smanjen za 98 odsto!

Karnevalisti međutim smatraju da se karneval ne može tek tako da se izbriše iz kalendara. I hvataju se za poslednje slamke: koncerti poznatih karnevalskih bandova održavaju se u auto-bioskopima, automobili su okićeni šarenim trakama i balonima. Mnogo toga premešteno je i na internet.

Ali sve to nije prava zamena, jer karneval je – uz grljenje, ples i poljupce (u obraz, razume se) s nepoznatima – upravo suprotno od onog što već gotovo godinu dana važi kao pravilo broj jedan: održavanje distance.

Ipak, za predsednika kelnskog karnevalskog povereništva Kristofa Kukelkorna je važno da se na neki način, slično kao i odmah nakon Drugog svetskog rata, tradicija održi. "Poruka je tada bila, a i danas je: život ide dalje".

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.