VELIKA FINANSIJSKA POMOĆ ZA PODSTICAJ RAĐANJA U SRBIJI: Za svako dete 5.000 evra!

Izvor: SrbijaDanas.com, 24.Jul.2021, 21:59

VELIKA FINANSIJSKA POMOĆ ZA PODSTICAJ RAĐANJA U SRBIJI: Za svako dete 5.000 evra!

Presednik najavio da će se lično založiti za povećanje pomoći novorođenoj deci i majkama

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je večeras da se pripremaju nova rešenja za podsticaj nataliteta koji će predviđati značajnu novčanu podršku za stimulaciju rađanja.

-Donećemo takve mere koje će finasijski podstaći stimulaciju rađanja, kao i povećanje starosne granice za vantelesnu oplodnju na 42 godine i više. Sve što mozemo da motivisemo ljude - rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << je Vučić.

On je rekao da je njegov predlog da se jednokratna davanja za svako rođeno dete povećaju do 5 000 evra po detetu, kao i da se zadrže i poboljšaju i ostala prava. Vučić je za tv Pink kazao da je od resornog ministra Ratka Dmitrovića dobio predloge za izmene zakona kojima će se pomoći trudnicama i porodiljama, a predvideti i veći iznosi za decu.

On je rekao da novcem ne može da se sve učini za natalitet, ali da će u manjim sredinama to mnogo značiti. Ističe da je stopa nataliteta obrnuto proporcionalna zivotnom standardu, ali da bez dece nema buducnosti.

Govoreći o lečenju dece od retkih bolesti u inostranstvu on je naveo da se za zdravstvo izdvaja oko tri milijarde evra godišnje kao i da je mnogostruko uvećan iznos za lečenje dece.  Kaže da je između 2008 i 2012 u inostranstvo poslato 420 dece, a od 2013 do 2020 - 4567 dece, što je šest puta više i podrazumeva ogroman novac.

Ukazao je i da je zdravstvo napredovalo u značajnoj meri,kao i da su plate lekara i tehničara, medicinskih sestara u odnosu na 2010 godinu, sada uvećane više nego dvostruko. Navodi da danas tehničar u kovid zoni ima 79 000 dinara platu, a medicinska sestra više nego lekar specijalista 2011 godine, dok lekari specijalsti danas imaju i do 134 000.

On je napomenuo i da se u Srbiji izdvaja 600 evra godišnje za zdravstveno osiguranje od prosečne plate, a da se svi leče i da to mnogo više košta.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.