VAŽNO JE DA IMAMO NAŠU RUDU! Predsednik Vučić u poseti rudniku bakra u Majdanpeku

Izvor: SrbijaDanas.com, 01.Sep.2017, 11:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VAŽNO JE DA IMAMO NAŠU RUDU! Predsednik Vučić u poseti rudniku bakra u Majdanpeku

Krucijalno za ekonomski rast

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas da se sada isplati imati rudnike bakra i dodao da je važno da imamo našu rudu zbog BDP-a, kako ne bismo gubili, već zarađivali veliki novac.

Vučić je, prilikom obilaska površinskog kopa Rudnika bakra Majdanpek - "Južni revir", ukazao da danas tona bakra staje 6.700 dolara, a pre tri godine je bila 4.000.

On je ukazao da se prognozira da će cena rasti na do 7.300 dolara >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << po toni, te naveo da treba da se pripremamo već sada za pad cene bakra za par godina.

Visoka cena bakra otvara mogućnosti da ubrzamo sopstvene reforme i ulaganja u Cerovo koje je, kako ukazuje, za nas najvažnije.

Ocenio je da ove godine neće biti ostvaren rast po pitanju bakra za 12 odsto, ali će biti za 4.000 tona više, što je rast od 7 do 8 odsto, koji predstavlja napredak.

- Sledeće godine ako bude 7.000 do 7.500 tona više to će biti od velikog značaja za celu zemlju -naglasio je Vučić.

Rekao je da su ranije vlade donosile odluke da eksploataciju i istraživanja rude daju strancima, te da je danas nešto više od 50 odsto naše rude u topionicima.

- Važno je da imamo našu rudu zbog BDP da ne bismo gubili već zarađivali veliki novac -podvukao je Vučić.

On je istakao da danas imamo prilike da uložimo novac u ono od čega zarađujemo.

- RTB Bor ne bi mogao da plaća bilo šta da nije ova cena bakra. Moramo da se spremimo za trenutak kada cena bakra bude neuporedivo niža i zato sam za suštinsku transforamiciju. Država će pomagati ali novac mora pamentno i dobro biti utrošen - objasnio je on.

Ocenio je da je RTB najveća fabrika na istoku Srbije, ali konstatovao i da i dalje u Majdanpeku imamo više radnika u inostranstvu nego u toj opštini, te je i dalje najveći problem demografija našeg življa.

Zahvalio se rudarima za sve što čine za budućnost Srbije, rekavši da je ceo rad RTB Bor važan za celu zemlju.

Ukazao je da su mašine koje rade u Majdanpeku deo dogovora postignutog tokom posete Belorusiji.

- Uspeli smo da nađemo vrhunske mašine koje mogu da nose 220 tona - objasnio je Vučić.

Rekao je da je za sklapanje specijalnih kamiona, dampera, potrebno sedam dana, te da očekuje da će još više naših stručnjaka doći iz Tehničke škole, koju je prethodno posetio.

Vučić je dodao da sada kupujemo kampere, ali da se nada da ćemo uskoro ponovo početi sami da ih pravimo.

Osvrnuo se i na zaposlene rekavši da je pitao bageristu iz rudnika šta očekuje, pošto on obavlja veoma odgovoran i težak posao.

- On ima platu od 65.000 dinara. Nadam se da ćemo oređenim promenama i povećanjima, pre svega u javnom sektoru dostići da prosečna plata, koja je danas 406 evra uskoro bude na 450 evra. I to nije dovoljno, ali je bolje od 350 koliko je bilo pre tri godine - kazao je Vučić.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.