Izvor: Politika, 11.Jan.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VAC kupuje "Pobjedu"

Podgorica Nemački koncern VAC dostavio je zahtev za otkup tenderske dokumentacije za kompaniju "Pobjeda", izdavača istoimenog crnogorskog dnevnog lista, i to je za sada jedina kompanija zainteresovana za uvid u tendersku dokumentaciju ovih najstarijih crnogorskih dnevnih novina. Tender za prodaju 51 odsto državnih akcija raspisan je 20. novembra, a ponude se mogu dostavljati do 4. februara. Tenderska dokumentacija košta 10.000 evra. Kapital "Pobjede" procenjen je na oko >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << 11 miliona evra i podeljen je na 2,2 miliona akcija, čija je nominalna vrednost pet evra. Berzanska cena trenutno je dvostruko viša.
N. Đ.

* * *

VAC je već bio prisutan u Crnoj Gori, u listu "Vijesti", u koji je ušao u martu 2003. godine, kupivši polovinu akcija i nadležnost za finansijske i komercijalne poslove, dok je crnogorskim partnerima iz "Dejli presa" – Željku Ivanoviću, bivšem glavnom uredniku Slavoljubu Šćekiću, Ljubiši Mitroviću i univerzitetskom profesoru i osnivaču više crnogorskih medija Miodragu Peroviću, ostavio vođenje uređivačke politike.

Međutim, VAC nije bio zadovoljan načinom i novinarskom etikom kojom su "Vijesti" vodile kampanju protiv vlasti u Podgorici, posle fizičkog napada na Željka Ivanovića za koji je on optužio aktuelnu vlast u Podgorici, tako da je nemački izdavački koncern odustao od partnerstva u "Vijestima".

VAC grupa je preko sopstvenih ili zajedničkih preduzeća za sada prisutna u sedam evropskih zemalja, pretežno jugoistočne Evrope. U Srbiji, VAC između ostalog poseduje 50 odsto vlasništva u dnevnom listu "Politika" i prema ugovoru nema kontrolu nad uređivačkom politikom. Nedavno je i šef koncerna Bodo Hombah istakao da osnovni princip ove kompanije ostaje da se izdavač ne meša u sadržaje novina, niti da daje političko-sadržajne instrukcije. Pravac novina leži isključivo u nadležnosti glavnih i odgovornih urednica i glavnih i odgovornih urednika, naglasio je Hombah.
E. R.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.