Uzletele cene nafte, očekuju pad zaliha

Izvor: B92, 24.Jun.2015, 09:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uzletele cene nafte, očekuju pad zaliha

Cene nafte porasle su u Aziji u očekivanju smanjenja američkih zaliha i snažnih ekonomskih podataka iz evrozone, naveli su analitičari.

Američka "laka" nafta (WTI) za isporuku u julu poskupela je na Njujorškoj berzi 12 centi na 61,13 dolara, dok je nafta tipa "brent" za avgustovsku isporuku u Londonu poskupela 11 centi na 64,56 dolara, prenosi agencija Frans pres.

Cene obe vrste nafte su sinoć porasle, jer trgovci očekuju da će današnji izveštaj američkog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ministarstva energetike ukazati na pad zaliha "crnog zlata", što će biti signal snažne tražnje u najvećoj svetskoj privredi.

Kada je reč o evrozoni, poslovna aktivnost je u junu porasla na četvorogodišnji maksimum, što, prema ocenama analitičara, ukazuje na bolji oporavak evrozone nego što je očekivan.

Ministri finansija evrozone sastaće se danas u Briselu kako bi precizirali detelje novog paketa pomoći za Grčku, nakon što je zvanična Atina početkom nedelje dostavila novi plan reformi, probudivši nade u postizanje sporazuma sa kreditorima.

Višemesečni pregovori između Atine i njenih kreditora trenutno su na vrhuncu, jer kroz samo nedelju dana Grčkoj stiže na naplatu 1,5 milijardi evra duga prema MMF-u, a ukoliko ne dobije finansijsku pomoć, toj državi preti bankrot, navodi Frans pres.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Smanjenje američkih zaliha poguralo cene nafte

Izvor: Kamatica.com, 24.Jun.2015

Cene nafte su danas u Aziji porasle, u očekivanju smanjenja američkih zaliha i snažnih ekonomskih podataka iz evrozone, naveli su analitičari...Američka "laka" nafta (WTI) za isporuku u julu poskupela je na Njujorškoj berzi 12 centi na 61,13 dolara, dok je nafta tipa "brent" za avgustovsku isporuku...

Nastavak na Kamatica.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.