Užička municija za američke puške

Izvor: Politika, 05.Feb.2010, 23:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Užička municija za američke puške

„Prvi partizan” rame uz rame s najpoznatijim svetskim proizvođačima u ovoj branši, a izvozom robe lane zaradio 50 miliona dolara

Užice – Fabrika nam je postala mala da bismo mogli da odgovorimo zahtevima iz celog sveta, a posebno sa američkog tržišta. Tamo smo, što je pokazao nedavni sajam „Šot šou” u Las Vegasu, uz rame sa najpoznatijim svetskim proizvođačima municije. U ovoj branši kod njih postoji red: na vrhu su „Federal”, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << „Remington”, „Vinčester”, a odmah iza njih je „Prvi partizan”. Sve te fabrike su poželele da uspostave dugoročnu saradnju s nama, a ako vas takvi traže, to znači da imate kvalitet i mesto na tržištu. Slično je i u Evropi. Tu već šest godina blisko sarađujemo sa belgijskim „FN Herstalom”. To partnerstvo godišnje nam donosi deset miliona evra, a raditi s njima jeste recimo kao da naša „Zastava” posluje s „Mercedesom”...

Tako za „Politiku” govori generalni direktor užičkog „Prvog partizana” Dobrosav Andrić po povratku sa sajma u Las Vegasu, najprestižnijeg u ovoj branši, na koji ceo svet dolazi da nudi oružje i municiju. Amerika je nepresušno tržište, na koje je, napominje direktor, „Prvi partizan” u prošloj godini izvezao komercijalnu (sportsku i za lov) i vojnu municiju u vrednosti od 25 miliona dolara. Za ovu godinu, pošto kvalitet užičke municije i njihova cena („a da biste prodavali u Americi morate biti dobri koliko i oni, a nešto povoljniji s cenom nego oni”, kaže Andrić) zadovoljavaju zahteve, za petinu (oko pet miliona dolara) biće povećan izvoz ove užičke fabrike na tržište SAD.

I sve to, da paradoks bude veći, u godini koja je, snažnom eksplozijom u pogonu i stradanjem radnika, žestoko potresla „Prvi partizan”. Fabriku koja je pre toga bila u silnom usponu, iz godine u godinu povećavala proizvodnju, za 2008. godinu sa proizvodnjom od 150 miliona komada municije, puščane i pištoljske, postigla rekord. A onda je tragedija zapretila da ugrozi takav napredak i poslovne pozicije u svetu (u izvoz ide 95 odsto proizvodnje).

– Snašla nas je velika nevolja, ali su nam državni organi Srbije tada odmah pritekli u pomoć, a na cedilu nas nisu ostavili ni naši strani partneri. Odmah su došli predstavnici „FN Herstala” iz Belgije i dve američke kompanije: „Akademi” i TRNC s kojima poslujemo, ponudili pomoć, obećali nastavak saradnje. Uspeli smo da se oporavimo, obnovimo proizvodnju i na kraju godine, uprkos svemu, postignemo još bolji rezultat od onog u 2008 – novi rekord. U 2009. u „Prvom partizanu” proizvedeno je 165 miliona komada municije, a ukupan izvoz premašio je vrednost od 50 miliona dolara – kaže Andrić.

U poslednje tri godine „Prvi partizan” je udvostručio proizvodnju. Robu prodaje na svim kontinentima, pa i u Australiji. Svuda, izuzev u Kini i državama bivšeg SSSR-a. Najviše izvozi u SAD, ne samo komercijalnu, nego i municiju za vojne potrebe. Uspostavljena je dugoročna saradnja sa državnom multinacionalnom kompanijom ATK za isporuke vojnih proizvoda za američku vladu. Fabrika je već uposlila svoje kapacitete za 2010. godinu. Ne mogu da proizvedu dovoljno, pa nameravaju da ulažu u osavremenjavanje opreme da bi povećali proizvodne mogućnosti i produktivnost. Sada imaju oko 600 stalno zaposlenih, uz još toliko na određeno i povremeno angažovanih. Deo njih bi mogli da uposle za stalno kad bude završeno restrukturisanje naše odbrambene industrije.

– Imamo privilegiju da budemo među najuspešnijim fabrikama odbrambene industrije Srbije, jer imamo komercijalni program kao prednost, razvijan već 35 godina, i činjenicu da, za razliku od ostalih pet fabrika, nismo oštećeni tokom bombardovanja 1999. godine. Raduje činjenica da se cela naša odbrambena industrija vraća na stare pozicije i ona je šansa za državu – ističe generalni direktor „Prvog partizana”, po struci inženjer balistike koji je poslednjih 12 godina na ovom rukovodećem mestu, a tri decenije radi u ovom preduzeću.

Branko Pejović

[objavljeno: 06/02/2010]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.