Uvode antiinflacijski kvartal: Italija želi da ograniči cene

Izvor: B92, 29.Jul.2023, 10:55

Uvode "antiinflacijski kvartal": Italija želi da ograniči cene

Italijanska vlada pokušava da se dogovori sa supermarketima i proizvođačima hrane na ograničavanju cena osnovnih proizvoda (hrane i neprehrambenih proizvoda).

Italijanski ministar industrije Adolfo Urso pregovara o sporazumu sa glavnim igračima na tržištu i želi da oni "nude niz svakodnevnih prehrambenih i neprehrambenih proizvoda od oktobra do decembra" ove godine, navedeno je u nacrtu Memoranduma o razumevanju koji je video Rojters.

U okviru predloga koju podržava >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << italijanska vlada, lanci supermarketa treba da definišu korpu osnovnih prehrambenih i neprehrambenih proizvoda za koje bi važile snižene cene.

U ovu kategoriju bi, pored hrane, spadali i proizvodi za decu i ličnu higijenu.

Distributeri pomenitih proizvoda treba da do 15. septembra obaveste vladu Italije o svojim planova za učešće u ovoj inicijativi.

Prema zamislima vlade u Rimu, maloprodajne radnje koje učestvuju u pomenutoj kampanji bi bila označene posebnim nalepnicama na izlozima, u bojama italijanske zastave - zelenom, belom i crvenom - na kojima bi bio natpis "antiinflacijski kvartal".

Godišnja stopa inflacije u Italiji je u junu usporila na 6,7 odsto, kao i rast cena hrane - za 10,5 odsto, ali ona je i dalje na visokom nivou, navodi britanska agencija.

Rim nije jedini koji je zabrinut zbog rasta cena osnovnih namirnica, a slične mere razmatraju i druge zemlje, kao što su Velika Britanija ili Francuska.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.