Uveli četvorodnevnu radnu nedelju – porasla produktivnost

Izvor: B92, 29.Jun.2023, 09:25

Uveli četvorodnevnu radnu nedelju – porasla produktivnost

Slovenačka haj-tek kompanija Vižnekt saopštila je danas da je zadovoljna rezultatima eksperimenta sa četvorodnevnom radnom nedeljom.

U probnom periodu od tri meseca, zaposleni u odeljenju za inženjere su pored vikenda mogli da izaberu još jedan slobodan dan po svom izboru - petak, ponedeljak ili sredu - a rezultati su više nego ohrabrujući, prenosi agencija STA.

Zaposleni ove kompanije iz Ljubljane su tokom skraćene radne nedelje uradili više posla nego tokom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << petodnevne radne nedelje, kao proizilazi iz rezultata eksperimenta. Njihova produktivnost je porasla za 30 odsto, a osećaj ličnog zadovoljstva za 50 odsto, dok je istovremeno manje ljudi odsustvovalo s posla.

Suosnivač Vižnekta i tehnički direktor ove kompanije Luka Birsa smatra da broj radnih sati nije kriterijum uspeha, već količina posla koji obave zaposleni, kao i postizanje ravnoteže između posla i života. Postojala je bojazan da će se smanjenje broja radnih sati odraziti na prihode, ali to se nije desilo.

"Kompanija mora da ostvari profit, ali za sada nismo primetili nikakve negativne trendove", dodaje Birsa.

Uvođenje četvorodnevne radne nedelje bi donele veliku dobit kako za pojedince, tako i za kompanije i državu u celini, zaključuje se u saopštenju Vižnekta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.