Uvećana pomoć države: Koliko koštaju sahrane u Srbiji?

Izvor: B92, 11.Jan.2024, 20:18

Uvećana pomoć države: Koliko koštaju sahrane u Srbiji?

Kako je saopštio Republički fond PIO, naknada pogrebnih troškova u narednih godinu dana iznosiće 68.863 dinara.

Naknada pogrebnih troškova se isplaćuje licima koja su snosila troškove sahrane korisnika preminulih. Dodaje se u saopštenju i da se ova naknada odnosi na sve vrste korisnika penzija.

Prošle godine je ova pomoć države, odnosno naknada iznosila 56.858 dinara, što je oko 12.000 manje u odnosu na ovu godinu.

Kako se računa iznos ove pomoći >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << države?

Od 2020. godine, iznos naknade pogrebnih troškova usklađuje se na isti način kao i penzije. Osnov za isplatu naknade pogrebnih troškova je original računa i fiskalni isečak, koje Fondu PIO treba da dostavi osoba koja je platila ispraćaj korisnika penzije.

Račun koji se dostavlja Fondu trebalo bi da sadrži naziv i adresu onoga ko ga izdaje, ime i prezime osobe koja je platila, kao i umrlog korisnika, vrstu i količinu plaćenih usluga, kao i visinu PDV. Osim računa, trebalo bi dostaviti i broj tekućeg računa, na koji će naknada biti isplaćena.

Koliko koštaju sahrane u Srbiji?

Prema cenama istaknutim na sajtu JKP "Pogrebne usluge", prosečni trošak sahrane ukupno iznosi nešto više od 107.700 dinara. U tu cenu su uračunati troškovi sahrane, što je oko 38.870 dinara i troškovi pogrebne opreme, a to je 68.863 dinara.

Grobno mesto košta 19.500 dinara, sanduk u rasponu od 10.000 do 500.000 dinara, a krst oko 3.000 dinara. Ukoliko se pokojnik kremira, potrebna je urna koja košta od 8.000 dinara, pa naviše.

Takoreći, naknada PIO fonda pokriva dve trećine troškova jedne sharane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.