Utrostručen promet, indeksi u padu

Izvor: B92, 05.Sep.2008, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Utrostručen promet, indeksi u padu

Beograd -- Indeksi Beogradske berze završili su prvu sedmicu septembra u minusu. Belex15 je pao 0,17 odsto, a Belexline za 0,27 odsto.

AIK bankom je danas trgovano za čak 80,54 miliona dinara

Promet je vredeo 170,59 miliona dinara (2,22 miliona evra) i bio je tri puta veći nego prethodnog dana pri čemu je gotovo polovina ostvarena u trgovini akcijama niške AIK banke [AIKB]. Učešće stranih investitora bilo je oko 40 odsto u ukupnoj i trgovini akcijama dok je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u kupovini akcija bilo 62, a u prodaji 18 procenata.

Najveći pad u kontiuniranoj trgovini imala je Galenika Fitofarmacija [FITO], od nešto više od sedam procenata. Na listi gubitnika sledi Ikarbus [IKRB] sa padom od pet odsto, na novi dosadašnji minimum za tu hartiju od 3.320 dinara.

Akcija Metalca [MTLC] pojeftinila je četiri procenta, a Komercijalne banke [KMBN] 3,64 odsto, na novi minimum za godinu dana od 53 hiljade dinara. Akcijama beogradske banke se prilično trgovalo i promet je dostigao 12,88 miliona dinara.

Među akcijama sa većim padom je i ona Metals banke [MTBN], koja je od nedavno na A Listingu. Cena joj je skliznula tri i po odsto, na novi dosadašnji minimum od 27.500 dinara, a promet je premašio pet miliona dinara.

Dobitnik dana je Globos osiguranje [GLOS] sa rastom od 12 procenata kojim je kompenzovan pad iz prethodnog dana do minimuma za godinu dana. Promet je bio skroman. Gotovo sedam procenata poskupela je akcija Tigra [TIGR], preduzeća sa A Listinga, na 1.100 dinara, uz mali promet.

Beogradskom građevinskom preduzeću "Ratko Mitrović" [RMBG] cena je porasla šest i po procenata, Navipu [NAVP] nepunih šest, a Dunav osiguranju [DNOS] 4,44 odsto, uz nešto solidniji promet od 1,29 miliona dinara.

Na vrhu liste akcija sa najvećim prometom na kontinuiranom segmentu je AIK banka sa 80,54 miliona dinara uz cenu od 5.901 dinar, 1,35 odsto nižu nego dan ranije. Trgovina hartijama građevinskog preduzeća Planum [PLNM] vredela je 40 miliona dinara po stabilnoj ceni od četiri hiljade dinara za akciju.

Za 4,39 miliona dinara trgovalo se akcijama Univerzal banke [UNBN] po ceni od 18.900 dinara, pola procenta nižoj nego u prethodnoj trgovini.

Kod trgovine po metodu preovlađujuće cene prometi veći od dva miliona dinara ubeleženi su u trgovini akcijama Graničara [GRKO], DDOR Novi Sad [DDNS] i "Toze Markovića" [TMKI].

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.