Usvojeno: Investitori jednaki; SIEPA se gasi

Izvor: B92, 23.Okt.2015, 18:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Usvojeno: Investitori jednaki; SIEPA se gasi

Skupština Srbije usvojila je većinom glasova Zakon o ulaganjima, koji bi, prema predlagaču, trebalo da podstakne investicije i doprinese reindustrijalizaciji.

Tim zakonom su izjednačeni domaći i strani investitori i, kako je objasnio ministar privrede Željko Sertić, prvi put jasno definisane obaveze investitora.

"Nijednim aktom do sada nisu bile definisane obaveze ulagača. Ono što je velika promena sada, jeste jasan institucionalni okvir, ko se bavi ulagačima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i ko je za njih odgovoran", rekao je on prilikom obrazlaganja Zakona o ulaganjima.

Tim zakonom su razdvojena ulaganja od nacionalnog značaja i lokalna ulaganja, jer, kako je naveo Sertić, nije isto kad se otvori kiosk ili proizvodni pogon.

Srpski ministar privrede je istakao da portfolio ulaganja nisu investicije za Srbiju, kao i kupovina iz trgovine.

Predviđeno je i da veće podsticaje dobije investitor koji dođe u devastirana područja, a Zakonom je definisano i postupanje administracije, kako bi investicije bile što efikasnije realizovane.

Vlada Srbije je prihvatila amandman na član 24 kojim se obezbeđuje transparentost u infomisanju o ulaganjima.

Zakonom o ulaganjima predviđeno je formiranje Saveta za ekonomski razvoj i Razvojne agencije Srbije koja će naslediti Agenciju za strana ulaganja i promociju izvoza Srbije (SIEPA) i Nacionalnu agenciju za regionalni razvoj, koje će biti ugašene.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.