Izvor: B92, 20.Jun.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Usvojeni zakoni o zaduženju kod Međunarodnog udruženja

Beograd -- Poslanici skupštine državne zajednice Srbija i Crna Gora ratifikovali su sporazume o kreditima Svetske banke, čija je ukupna visina oko 200 miliona evra. Ovi krediti namenjeni su za preobražaj privrede i finansijskog sektora, kao i za socijalni sektor.

Ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom Branko Lukovac objasnio je da je reč o beskamantnim kreditima na 20 godina otplate sa 10 godina mirovanja. Lukovac je, ujedno, rekao da je reč o najpovoljnjim kreditima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koje jedna zemlja može da dobije, ali i da je neophodno da krediti budu iskorišćeni za oblasti za koje su namenjeni

"Neće kaital doći u SCG ukoliko se ne izvrše neophodne promene, tj. ukoliko se ne obezbjede transformacije privrede, bankarskog sistema, osiguranja itd. To je namena najvećeg djela ovih kredita. Mi smo mjesec i po dana čekali da dobijemo zeleno svjetlo i pozitivan znak. U međuvremenu smo rizikovali da počnemo da plaćamo penale zbog nepovlačenja tih sredstava i da izgubimo značajnu bonifikaciju za redovno povlačenje sredstava i izmirivanje obaveza. Nadam se da će današnje izglasavanje omogućiti da se ipak zadovolje uslovi koje očekuju kreditori i da mi započnemo ubrzano korišćenje tih sredstava", rekao je Lukovac. Lukovac kaže da bi SCG prvu tranšu kredita od Svetske banke mogla da preuzme početkom naredne nedelje.

Recimo i to, da je Skupština državne zajedice nakon nekoliko odlaganja zbog nepostojanja kvoruna, konačno održana u petak. Predsednik Skupštine Dragoljub Mićunović rekao je da je Parlament na taj način pokazao da može da radi normalno i efikasno. "Kada svi poslanici dođu, onda može da se radi veoma efikasno. To su sve bili vrlo, vrlo važni zakoni. Ja mislim da je sada Skupština taj deo zaokružila. Ona će imati još jednu sednicu na kojoj će se izabrati sudije (Suda SCG) i zakon o Skupštini i time smo mi prevazišli sumnje nekih skeptika da ova skupština neće raditi. Ja sam veoma zadovoljan jer smo danas radili veoma efikasno i dobro", rekao je Mićunović novinarima u Skupštini.

Skupština je usvojila i Zakon o ratifikaciji konvencije o zabrani upotrebe skladištenja, proizvodnje i prometa nagaznih mina i njihovom uništavanju, kao i Zakon o ratifikaciji izmena i dopuna 21. i 22. carinske konvencije o medjunarodnom prevozu robe na osnovu karneta TIR.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.