Izvor: B92, 23.Maj.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Usvojene izmene više zakona

Beograd -- Na današnjoj sednici, Skupština Srbije je usvojila izmene i dopune više zakonskih akata.

Usvojene su izmene Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, kojima se trajanje pritvora za krivična dela iz oblasti organizovanog kriminala produžava na četiri godine. Protiv zakona glasali su samo poslanici Srpske radikalne stranke.

Izmenom Zakona o privatizaciji, preduzećima koja će biti privatizovana kroz programe >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << restruktiuranja biće oprošteni dugovi prema državi, a u preduzećima u kojima je u toku raskid kupoprodajnog ugovora, biće uveden privremeni zastupnik kapitala.

Izmenom Zakona o Akcijskom fondu država dobija upravljačka prava nad akcijama preduzeća koje su u njenom vlasništvu. Te akcije moći će da se prodaju na tenderu, kao i na berzi i preuzimanjem.

Zakonom o regulisanju odnosa država i banaka u stečaju po osnovu preuzetih inostranih kredita, država preuzima sve obaveze u banaka u stečaju i likvidaciji prema stranim poveriocima, kao i pregovore sa dužnicima tih banaka o naplati duga.

Skupština Srbije usvojila je danas Zakon o vladi, kojim je uredjena organizacija vlade, njen odnos prema parlamentu i zabranjeno dupliranje funkcija članova vlade kojima bi u sukobu bili javni i privatni interes. Zakonom se prvi put uredjuje rad kabineta predsednika i potpredsednika vlade, kao i o službi kojima će rukovoditi direktor koji o tome treba da obaveštava premijera.

Zakonom je dopuštena mogućnost formiranja dva saveta za najvažnija pitanja - za ekonomski razvoj i za državne organe javne službe.

Ubuduće lečenje o trošku države bez starosnih granica

Skupština Srbije usvojila je izmene Zakona o zdravstvenom osiguranju, kojim je predvidjeno ukidanje starosne granice do 15 godina za odobravanje lečenja osiguranika na teret Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje.

To znači da će ubuduće svim gradjanima biti omogućeno upućivanje na lečenje u inostranstvo za oboljenja i povrede koje ne mogu da budu uspešno lečene u zemlji.

Uslove za upućivanje osiguranika, bez obzira na godine starosti, propisivaće Republički zavod za zdravstveno osiguranje.

Koncesije za izgradnju auto-puta

Skupština je usvojila danas predloge za davanje koncesija za izgradnju, korišćenje i održavanje auto-puta od Horgoša do Požege i od Niša do Dimitrovgrada. Izgradnja autoputa od Horgoša do Požege, podeljenog u tri deonice, koštaće 769 miliona evra, dok će za izgradnju autoputa od Niša do Dimitrovgrada biti utrošeno 550 miliona evra.

Skupština srbije usvojila je i odluku o merama zdravstvene zaštite životinja u Srbiji na period od tri godine, kojima je predvidjena prevencija u sprečavanju pojavljivanju, otkrivanju, suzbijanju i iskorenjivanju opasnih zaraznih bolesti životinja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.