Usvojena uredba: Ko bude imao najviše bodova, dobiće najviše para

Izvor: B92, 22.Feb.2024, 11:08

Usvojena uredba: Ko bude imao najviše bodova, dobiće najviše para

Vlada Srbije usvojila je nedavno Uredbu o utvrđivanju Programa podrške razvoju poslovne infrastrukture u 2024. godini.

Za njegovu realizaciju opredeljeno je 746 miliona dinara. Ovaj novac namenjen je unapređenju razvojnih potencijala lokalnih samouprava i njihovog poslovnog ambijenta a dobiće ga gradovi i opštine na osnovu javnog poziva i ponuđenog projekta.

Javni poziv uputiće u drugom kvartalu ove godine Ministarstvo privrede, u čijoj je nadležnosti ovaj Program, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << a rok za prijavu je 90 dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku, piše Blic.

Cilj ovog projekta je da se pored već postojećih mehanizama, privuku novi investitori kako bi se i smanjile razlike u privrednom potencijalu gradova i opština. Upravo zbog toga najviše novca dobiće nedovoljno razvijene lokalne sredine kojima će biti isplaćeno do 100 posto od vrednosti projekta bez PDV.

Reč je o onim sredinama koje su kategorisane u treću i četvrtu grupu razvijenosti dok one koje su u prvoj i drugoj grupi, mogu da računaju na 60 posto od vrednosti. Pri tom, ono što je važno to je da su definisane dve grupe projekta, jedna koji se odnosi na infrastrukturno opremanje zona poslovanja i njihovo povezivanje sa okruženjem, i druga, koja se odnosi na unapređenje infrastrukturnih kapaciteta u cilju razvoja turizma i drugih delatnosti.

Projekti koji mogu da uđu u “bubanj” za novac vezani su za one iz oblasti saobraćajne, komunalne, elektroenergetske, energetske infrastrukture, kao i objekte koji obezbeđuje povezivanje zone poslovanja sa okruženjem. U igri su i oni koji se odnose na uređenje površine javnih namena, namenjenih opštoj rekreaciji i drugi koji mogu da doprinesu razvoju turizma i drugih privrednih delatnosti. Ono što je važno, to je da lokalne samouprave mogu da konkurišu samo za jedan projekat.

Njihovu opravdanost ocenjivaće nadležna Komisija, koju će formirati Ministar privrede, a najviše poena dobiće oni projekti koji pokažu najveću opravdanost i održivost. To podrazumeva pored postojanja ugovora ili drugog dokumenta sa potencijalnim investitorom i broj novih radnih mesta ali i broj direktnih korisnika nakon realizacije.

Da je to tako stoji i u uredbi, po kojoj je maksimalan broj bodova za projekat 100.

Za više od 50 novih radnih mesta projekat će dobiti 30 poena a za one koji će zaposliti do 10-10 poena. Veliki broj poena dobiće i projekti koji imaju potpisan ugovor sa investitorom, 30 kao i oni koji koji povlače veliki broj direktnih korisnika nakon realizacije. Tako će maksimalan broj od 30 poena se vrednovati one investicije koje će “povući”200 direktnih korisnika dok za one do 50 samo 5 poena, navodi se u Uredbi.

Sve u svemu oni koji dobiju najviše poena, dobiće i najviše novca. To znači da će postojati rang lista svakog od projekta koje su podnele lokalne samouprava. Ako Komisija Ministarstva privrede proceni da nema dovoljno kvalitetnih rešenja i novac od 746 miliona dinara se ne iskoristi, za preostali novac, raspisaće se novi javni poziv.

Inače, ovo nije jedini vid pomoći lokalnim samoupravama jer sličan program ima i EU koja je preko programa “EU PRO Plus” podržala prošle godine unapređenje poslovne infrastrukture u 18 lokalnih samouprava u regionima Šumadije, Zapadne,Južne i Istočne Srbije. Brisel je u julu prošle godine opredelio bespovratna sredstva u vrednosti od oko 4,6 miliona evra. Taj program je realizovan u saradnji sa Ministarstvom za evropske integracije i to za projekte izgradnje ili rekonstrukcije i infrastrukturnog opremanja industrijskih zona, turističkih zona, kao i za izradu tehničke dokumentacije u svrhu razvoja poslovne infrastrukture. Ovih 18 projekata izabrano je putem javnog poziva, a EU ih je sprovela u dve faze, u periodu od 26. septembra 2022. do 29. januara 2023. godine.

O značaju razvoja poslovne infrastrukture i zašto taj projekt EU finansira govorio je i amabasador Evropske unije u Srbiji Emanuele Žiofre.

"EU kroz podršku ovim projektima doprinosi poboljšanju poslovne i investicione klime u Srbiji, jačanju konkurentnost i stvaranju uslova za postizanje boljih ekonomskih rezultata. Očekuje se da ovi projekti doprinesu preko 300 miliona evra novih investicija i otvaranju oko 4.500 novih radnih mesta u roku od pet godina nakon njihove realizacije. Posebnu pažnju usmerili smo na podršku privrednom razvoju slabije razvijenih delove zemlje", rekao je Žiofre.

Koliki će efekti ovog “srpskog” projekta biti u narednim godinama, nije navedeno u Uredbi ali ako se uporedi iznos sredstava, odnosno da je namenjeno oko 6,4 miliona evra, onda je jasno da bi efekti ove pomoći bili znatno veći.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.