Izvor: RTS, 08.Nov.2021, 14:41

Usvojen plan o beogradskom metrou, opozicija kritikuje trase

Odbornici Skupštine grada Beograda usvojili su Predlog plana generalne regulacije šinskih sistema u prestonici sa elementima detaljne razrade za prvu fazu prve linije metro sistema. Ova tema, iako je bilo i drugih tačaka na dnevnom redu, izazvala je najviše polemike.
Plan generalne regulacije podrazumeva da 2030. godine šinski sistem postane dominantan podsistem u javnom prevozu Beograda.

Osim izgradnje metroa, planom je predviđeno širenje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << tramvajske mreže i "BG voza".
Izgradnja Beogradskog metroa počinje 22. novembra radovima na Makiškom polju, najavio je početkom novembra ministar finansija Siniša Mali, nakon potpisivanja ugovora o Projektu izgradnje infrastrukture za metro.
Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić je odgovarajući na pitanja novinara nakon potpisivanja sporazuma sa Institutom za veštačku inteligenciju rekao da su za njega od prvog momenta kada je postao gradonačelnik postojala dva ključna projekta – "Tiršova 2" i metro.
Naveo je da smatra da zbog stvari koje se tiču svih nas ne treba da se delimo i da je ubeđen da je važno da se počne sa gradnjom metroa. 
Odgovarajući na pitanje novinara da li su se projektom budućeg metroa iz vida izgubili obični ljudi, jer se metro ukršta na Savskom trgu, zamenik gradonačelnika Goran Vesić je rekao da Savski trg nije samo Beograd na vodi i upitao da li milioneri žive u Savskoj, Sarajevskoj ulici ili u Kneza Miloša i Ulici Gavrila Principa.
Vesić je rekao da će prva linija metroa, koja će početi da se gradi 22. novembra, obuhvatiti Žarkovo, Trgovačku, Požešku, Banovo brdo, Sajam, Mostar, Savski trg, Trg republike, Skadarliju.
"Tu ne žive ljudi? Nije tačna priča da metro ne prolazi kroz centar grada. Druga linija prolazi kroz najuži centar grada – Ustanička, Mite Ružića, Cvetkova pijaca, Vojislava Ilića, Šumatovačka..., a Slavija će biti obuhvaćena trećom linijom", naveo je Vesić.
On je naveo da su pojedina istraživanja pokazala da je najviše putnika kod Mostara, odnosno kod Sajma – oko 9.000, i da kod Pravnog fakulteta ima tek oko 1.900 putnika.
Odbornici opozicije naveli su da je građanima neophodan metro, ali ne ovakav. Rade Veljanovski je naveo da su Beograđani decenijama čekali da počne izdgradnja metroa, ali da niko nije mogao da pretpostavi da prva linija metroa neće preći preko Save.
Opozicija kritikovala trase i cenu metroa Pre početka sednice, na kojoj su odbornici usvojili plan, predstavnici više opozicionih stranaka održali su ispred zgrade konferencije za novinare, na kojima su kritikovali, pre svega, trase i cenu metroa.
"Na sednici će danas biti odobrena najveća pljačka u istoriji Beograda jer projekat ne samo da neće rešiti probleme u saobraćaju već neće povezati ni ljude, a ugroziće vodoizvorište u Makišu", izjavila je Mila Popović u ime Stranke slobode i pravde.
Beograd bi danas imao metro da SNS nije 2013. osvojio vlast koja je zbog investitorskog urbanizma promenila plan tako da se linije metroa ukrštaju na Savskom trgu, da bi to postao novi centar grada dok se centar Beograda zanemaruje, rekla je Marina Lipovac Tanasković iz Narodne stranke.
Za Radmilu Vasić iz Pokreta Dveri projekat izgradnje metroa je potpuno pogrešan i nezakonit, a i njegove trase su pogrešne jer vode iz njive u njivu.
Šta su još usvojili odborniciOdbornici su usvojili i Predlog plana detaljne regulacije dela naselja Cerak Vinogradi i Predlog plana detaljne regulacije područja između privredne zone "Autoput" i aerodroma "Nikola Tesla", kao i izmene i dopune planova detaljne regulacije koje se odnose na četiri mesne zajednice opština Zvezdara i Voždovac i za potez duž ulica Zemunska - Tošin bunar u Novom Beogradu.
Takođe, usvojen je i Predlog odluke o izradi izmena i dopuna plana detaljne regulacije za deo bloka između ulica Admirala Geprata, Kneza Miloša, Balkanske i Nemanjine u opštini Savski venac, kao i Predlog odluke o izradi plana detaljne regulacije za prostornu celinu uz ulicu Dunavski kej, Linijski park - Beograd i ulicu Žorža Klemansoa u opštini Stari grad.
Usvojene su i izmene i dopune odluke o uslovima, načinu i postupku za ostvarivanje prava na finansiranje troškova biomedicinski potpomognutog oplođenja za parove sa jednim detetom. Da preciziramo, to znači da su roditelji prvo dete dobili prirodnim putem, a da nakon toga nisu mogli da se ostvare drugi put kao roditelji.
Usvojene su i izmene rešenja o obrazovanju odbora za podizanje spomenika nekadašnjem američkom predsedniku Vudrou Vilsonu.
Proslavljeni bokser Mate Parlov dobio je svoju ulicu u Beogradu.  
Skuplje izdavanje poslovnog prostora Usvojene su izmene odluke o utvrđivanju zakupnina za poslovni prostor na kojem je nosilac prava javne svojine Grad Beograd, odnosno na kojem Grad Beograd ima posebna svojinska ovlašćenja.
Kako se navodi u izmenama odluke, povećanje zakupnina je u skladu sa planiranim rastom cena za 2022. godinu.
Navodi se da je Ministarstvo finansija objavilo uputstvo za pripremu budžeta lokalne vlasti za 2022. i projekcije za 2023. i 2024. godinu i da su tu iskazane osnovne makroekonomske pretpostavke.
U uputstvu su, kako se dodaje, date instrukcije da ukupan rast prihoda u 2022. godini u odnosu na procenu ostvarenja prihoda u 2021. ne sme da bude veći od 6,8 odsto.
U izmenama odluke se, između ostalog, navodi da će visina iznajmljivanja lokala u ekstrazoni skočiti na 1.193 dinara.
Visina cene lokala za zakupce koji obavljaju ugostiteljske usluge mesečno po kvadratu u ekstrazoni biće 1.312 dinara, dok će cena lokala za zakupce koji u toj zoni obavljaju farmaceutsku (apoteke) i stomatološku delatnost po kvadratnom metru prostora biti 1.252 dinara mesečno.
Za zakupce koji obavljaju organizovanje igara na sreću, kladionice i menjačnice cena lokala u strogom centru grada biće 1.551 dinar po kvadratu mesečno.
Između ostalog, u izmenama odluke piše da će umetnike zakup ateljea mesečno koštati 59 dinara po kvadratu u svim zonama.
Izmenama odluke uvedena je nova vrsta poslovnog prostora – poslovni prostor za zakupce koji obavljaju delatnost javnog linijskog prevoza.
Za ekstrazonu je propisana cena od 350 dinara po kvadratu, dok za najjeftiniju, četvrtu zonu, mesečni zakup košta 140 dinara po kvadratu.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Opozicija saglasna oko metroa: Najštetniji projekat za Beograd

Izvor: Danas, 08.Nov.2021

Povodom sednice grada Beograda na kojoj se usvaja Predlog plana generalne regulacije šinskih sistema sa elementima detaljne razrade za prvu fazu prve linije metro sistema, niz opozicionih organizacija održalo je pojedinačne konferencije, svaka u svom terminu.

Nastavak na Danas...

"Prvi sam tražio da metro ide do Prokopa i Kliničkog centra, ali to nije moguće"

Izvor: B92, 09.Nov.2021, 10:28

Plan za metro u Beogradu juče je usvojila Skupština grada Beograda, a nasipanje terena za gradnju počinje 22. novembra, ali to nije stavilo tačku na debate o tom projektu.

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.