Izvor: B92, 23.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Usvojen Akcioni plan za Ceftu

Beograd -- Vlada usvojila Akcioni plan za sprovođenje dela Sporazuma o slobodnoj trgovini o proizvodnji i prometu duvanskih proizvoda.

Akcioni plan predviđa izjednačavanje akciza na domaće i strane cigarete i veće carina na njihov uvoz, od 1. januara sledeće godine. Cilj je da se ponudi rešenje za deblokiranje pregovora o tom sporazumu jer se Hrvatska protivila tome da Srbija posle potpisivanja Cefte podigne carinu na uvozne cigarete.

Vlasnici fabrika duvana u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Srbiji zadovoljni su Akcionim planom i kažu da ih on ohrabruje da nastave da investiraju u Srbiju. Akcioni plan, koji je Vlada Srbije pripremila s proizvođačima duvana, predstavlja platformu za razgovore sa ostalim potpisnicima Sporazuma o slobodnoj trgovini u jugoistočnoj Evropi.

U Ministarsvu za ekonomske odnose sa inostranstvom očekuju da se i Hrvatska i ostale članice Cefte slože sa planom, koji predviđa da se izjednače akcize na domaće i strane cigarete i poveća carina na njihov uvoz.

"Konkretni ciljevi su i da se akcizni prihodi do 2012 budu izdašni, kako bi trebalo da budu, da se poveća izvoz duvanske industrije iz zemlje i da poljoprivredni proizvođači budu podstaknuti na veće količine I bolju proizvodnju duvanskog lista", objašnjava ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom Milan Parivodić.

Carina na uvoz cigareta sada je 15 odsto, a prema Akcionom planu biće 57,6 odsto. Ministar za privredu i privatizaciju Predrag Bubalo uveren je da neće biti većih problema.

"Što se tiče Hrvatske, sigurno je da neće biti laki pregovori, ali ja sam rekao da je prvi princip oko rešavanja carine, da će to biti naš stav u svim pregovorima kada je u pitanju uvoz duvana. Ako idemo na to da se izjednače akcize za domaće i uvozne, što je i bio glavni kamen spoticanja, onda se nadamo da će se postići rešenje i dogovor oko carine", kaže on.

Akcioni plan predviđa i smanjenje obaveze otkupa domaćeg duvana 20 odsto i stimulacije za otkup domaćeg duvana, tako što će uvoznici biti oslobođeni carine od 10 odsto za uvoz iste količine duvana koju otkupe od domaćih proizvođača.

Bubalo tvrdi da će se Srbija svim silama truditi da s Hrvatskom postigne sporazum, ali da u suprotnom neće biti posebnih negativnih efekata.

"To su carine koje postoje i kod dugih država, znači, ništa se ne dešava. Ako se i ne ostvari, opet se neće ništa posebno desiti jer interes Srbije je mnogo veći u celini nego samo carina na duvan", kaže on.

Srbija je 15. decembra prošle godine parafirala Sporazum o zoni slobodne trgovine u jugoistočnoj Evropi. Ratifikacija sporazuma Cefta zavisi od dogovora Srbije i Hrvatske o visini carine i akciza na cigarete.

Hrvatska je tražila da Srbija akcize na uvozne cigarete smanji i izjednači sa akcizama na domaće cigarete, a da pri tom ne poveća carinu na uvoz te robe.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.