Ustavni sud čuvar zakonitosti i ustavnosti

Izvor: Nezavisne Novine, 06.Nov.2014, 19:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ustavni sud čuvar zakonitosti i ustavnosti

BANJALUKA - Svečanom akademijom u Narodnoj skupštini RS danas je obilježeno 20 godina rada Ustavnog suda RS kao institucije koja odražava samostalnost i dio suverenosti RS.

"Stavljanjem u funkciju Ustavnog suda, RS se uvrstila u društvene zajednice koje poštuju najviše međunarodne pravne standarde", rekao je Džerard Selman, predsjednik Ustavnog suda BiH.

Na svečanoj akademiji istaknuto je da je Ustavni sud RS nastao u teška ratna vremena i da ima značajnu ulogu za >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << ustavno sudovanje u BiH, jer da takva institucija nije konstituisana u ranoj fazi izgradnje bio bi prekinut kontinuitet ustavnog sudovanja u BiH i Ustavni sud BiH ne bi mogao da baštini istorijske korijene koji sežu u šezdesete godine prošlog vijeka.

"Ako ideal pravne države shvatimo kao svojevrsnu ljudsku građevinu, onda institucija Ustavnog suda predstavlja njen krov", rekao je Selman.

Milorad Dodik, predsjednik RS, izjavio je da je Ustavni sud RS u 20 godina rada pokazao i ostvario svoju društvenu ulogu.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.