Uspeh kikindskih učenika na takmičenju iz informatike

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Apr.2017, 14:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uspeh kikindskih učenika na takmičenju iz informatike

Učenici kikindskih osnovnih i srednjih škola osvojili su vredna priznanja na prestižnom takmičenju iz informatike ''Nojman'' koje se nedavno održalo u Mađarskoj. Kikinđanima je pripalo pet nagrada iz nekoliko različitih kategorija iz oblasti računarstva.

Kikindski učenici važe za veoma talentovane informatičare, a jedan od dokaza jeste i najnoviji uspeh na prestižnom nadmetanju Nojman koje se održalo u Mađarskoj. Kikinđani su se pokazali kao veoma dobri u kreiranju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << edukativnog sajta i web aplikacije.

''Napravila sam internet stranicu pomoću koje se lakše uči matematika. Na njoj sam ubacila neke zanimljive video klipove. Imam i stranicu zabava na kojoj sam objavila svoje klipove sa You tube kanala'', izjavila je Sara Zamurović, 3. mesto za edukativni sajt.

''Napravio sam aplikaciju mikro fiks gejm panel. Na osnovu toga, svi mogu da se priključe na server, a moj program služi da ga kontroliše'', rekao je Nikita Šibul, 2. mesto za veb aplikaciju.

Na takmičenju koje je osmišljeno kao potraga za mladim talentima u informatici, kikindski srednjoškolci osvojili su nagrade u kategoriji kreiranja računarske muzike.

''Iskomponovao sam kompoziciju pod nazivom Nevreme koja predstavlja metaforu za rat. Smatram da muzika bilo kog žanra treba da ima svoju priču, tako da sam ja predstavio rat kroz muziku'', saopštio je Marko Ludajić, 1. mesto za računarsku muziku.

''Muziku sam komponovao u programu Kjubejz 5 i zahvaljujući njemu uspeo sam da napravim svoju pesmu'', rekao je Kristijan Balaž, 3. mesto za računarsku muziku.

Postoje nagoveštaji da će informatika postati obavezan predmet u školama, s obzirom na to da je do sada bio izborni. To će značiti pre svega deci zainteresovanoj za računarstvo, odnosno za njihovo dalje usavršavanje.

''Uspeh kikindskih učenika je izvanredan jer to je budućnost za njih. Mi nastavnici se trudimo da ih uvedemo u taj svet, a ovo su rezultati upravo onoga što radimo sa njima'', saopštio je Milorad Karanović, profesor informatike.

Drugi put uzastopno učenik osmog razreda Andrej Mihajlov, osvojio je prvo mesto na ovom takmičenju. On je priznanje osvojio za programiranu igricu AMG 3D. Takmičenje Nojman u Mađarskoj postaje sve popularnije u Evropi jer podstiče učenike da razvijaju svoje ideje u različitim oblastima kao što su igrice, programiranje, izrada hardvera i digitalna umetnost.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.