Izvor: B92, 18.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uskoro poskupljuje i ulje

Novi Sad -- Proizvodna cena jestivog ulja u uljarama od sutra veća za 20 dinara po litru, a ubrzo bi trebalo da poskupi i u prodavnicama.

Kako su najavili predstavnici najvećih domaći fabrika ulja, umesto dosadašnjih oko 87 dinara za litar, nova proizvođačka cena ulja biće između 103 i 105 dinara.

Rukovodstva uljara Vital u Vrbasu, Dijamant u Zrenjaninu, Sunce u Somboru, Banat u Novoj Crnji i Viktoria oil u Šidu, u petak u Novom Sadu nisu precizirali kolika će >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << biti maloprodajna cena ulja, ali su procenili da će ono koštati između 110 i 115 dinara.

Direktorka Poslovne zajednice za industrijsko bilje Olga Čurović potvrdila je da će najniža nova proizvodna cena najverovatnije biti od 103 do 105 dinara za litar.

Prema njenim rečima, proizvođači najpre moraju da obaveste dobavljače o povećanju cena, a nova cena u maloprodajama stupiće na snagu za 15 do 30 dana.

"Prema ugovorima, neki su obavezni da ih obaveste od 15 od 30 dana unapred, u zavisnosti od ugovora, što znači u tom periodu treba očekivati novu cenu ulja", rekla je ona.

Dodala je da će do poskupljenja doći iz tehničko-tehnoloških razloga, jer su fabrike završile sa preradom stare sirovine i kreću sa proizvodnjom nove.

Čurovićeva je rekla da je prošle godine suncokret otkupljivan za 175 evra po toni, a ove za preko 370 evra.

I proizvođači ulja su kao razog za poskupljenje naveli visoke otkupne cene suncokreta, jer su ove godine poljoprivrednicima za suncokret plaćali duplo skuplje nego prošle.

"Da bi se proizveo litar ulja, potrebno je oko 2,6 kilograma suncokreta. Imajući u vidu da se suncokret ove godine otkupljivao po 28 dinara za kilogram, nije teško izračunati kolika treba da bude cena sirovog ulja, a tu treba dodati i mnoge druge troškove", tvrdi savetnik u Vitalu Nikola Čvorović.

Iako će cenu ulja podići za više od 20 odsto, u uljarama ne očekuju reakciju države, jer, kako kažu, uvoz ulja i obaranje domaćih cena "nije moguće zato što je ono u Srbiji najjeftinije".

Proizvođači tvrde da će ulja za domaće potrebe ove godine, uprkos znatno manjim zasejanim površinama, biti dovoljno, a da će deo otići i u izvoz. Oni očekuju da ukupna proizvodnja jestivog ulja bude 120.000 tona, dok se u Srbiji godišnje utroši 81.000 litara.

Domaće jestivo ulje trenutno se u maloprodajama može kupiti po ceni od 90 do 95 dinara za litar, dok proizvođači pet najvećih uljara ovaj artikal izvoze za oko 100 dinara po litru.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.