Izvor: B92, 04.Jul.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uskoro poskupljuje gorivo

Beograd -- Ministar finansija Mlađan Dinkić najavio je da bi gorivo trebalo da poskupi u petak.

Iako se još ne zna tačan procenat poskupljenja, u Ministarstvu energetike B92 saznaje da će oni tražiti 13 odsto, dok u privatnoj naftnoj kompaniji "Petrobart avia" kažu da će, ukoliko gorivo ne poskupi 20 odsto, novo poskupljenje biti neminovno već u avgustu.

Ministarstvo energetike, saznaje B92, sutra će uputiti zahtev za poskupljenje naftnih derivata. U tom ministartsvu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kažu da će, na osnovu trenutne situacije na svetskom tržištu sirove nafte, tražiti povećanje osnovnih cena derivata za 13 odsto, bez poreza i akciza. Saglasnost na tu korekciju treba da da Ministarstvo trgovine, ali i ministar finansija Mlađan Dinkić.

"Ove nedelje se ispunjavaju zakonski uslovi. Ja očekujem da se to neće dogoditi pre petka, jer je u četvrtak sednica Vlade. Ne mogu da kažem o kojem procentu je reč", kazao je Dinkić.

Međutim, Nemanja Šutonja, komercijalni direktor privatne naftne kompanije "Petrobart avia", koja pokriva četvrtinu tržišta, kaže da je realno da gorivo poskupi za 20 odsto: "Analitičari predviđaju dalji rast cena na svetskom tržištu, što znači novo poskupljenje već narednog meseca. Ukoliko Vlada ne iskoristi maksimalno poksupljenje, mislimo da se trenutna situacija neće poboljšati jer ni NIS neće prerađivati i ograničiće isporuke derivata, a to znači da ni privatnim prerađivačima neće ići u prilog da kupuju naftne derivate za dva, a prodaju za jedan dinar."

Podsetimo, Srbija je trenutno jedina zemlja u Evropi u kojoj već gotovo dva meseca nema pojedinih derivata nafte. Zbog toga je Vlada odobrila interventni uvoz dizela do kraja jula i evrodizela do kraja avgusta, ukupno 36 hiljada tona. U "Avii" smatraju da uvoz neće mnogo ublažiti situaciju, već da treba pratiti cenu sirove nafte, koja je dostigla najveći ikad zabeležen rekord na svetskom tržištu. Dodajmo i to da je benzin poskupeo prošle nedelje u Crnoj Gori i da košta evro i dva centa, odnosno oko 84 dinara. Slična je cena derivata i u Bosni i Hercegovini.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.