Izvor: B92, 17.Avg.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uskoro markice za brašno

Beograd -- Vlada Srbije bi na nekoj od narednih sednica, možda danas, mogla da raspravlja o uredbi za uvođenje markica za brašno.

Markice bi trebalo da budu uvedene jer se trenutno procenjuje da se u sivim tokovima godišnje izgubi oko 350.000 tona pšenice. Markice na brašno biće uvedene da bi svi koji se bave tim poslom bili ravnopravni i da niko ne bi izbegavao da plaća porez. Srđan Srećković, pomoćnik ministra trgovine, kaže da to ne bi smelo da izazove rast cene >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << brašna.

Inicijativa da se uvedu markice pokrenuta je još početkom godine, ali se čekalo oko pola godine da uredba stigne pred Vladu. Generalni direktor Žitovojvodine Sima Matić kaže da su pokrenuli inicijativu za uvođenje markica jer se delu roda pšenice, ali i brašna, gubio trag, pošto nisu bili zavedeni u prodaji.

Mlinari očekuju da uredba stupi na snagu najkasnije 1. novembra, od kada bi svaki kilogram brašna morao biti evidentiran markicom. Predsednik Unije pekara Vojvodine kaže da će pekari morati da kupuju samo brašno s markicama, ali kažu da im uredba odgovara. Uvođenje markica bi, samim tim što bi trebalo da onemogući trgovinu pšenicom i brašnom na crno, smanjilo nelojalnu konkurenciju, pošto bi u tom slučaju svi mlinari i pekari morali da plaćaju sve poreze.

Markice za brašno su proteklih godina uvedene i u u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.