Uskoro krediti i za starije od 75 godina - banke razmatraju opcije

Izvor: BKTV News, 21.Maj.2018, 13:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uskoro krediti i za starije od 75 godina - banke razmatraju opcije

Ako je suditi po najavama najstariji građani Srbije uskoro će moći da se zaduže kod banaka i posle 75 godine života, pa će verovatno uslediti ekspanzija potrošačkih kredita, kredita za renoviranje stana i sl.

Banke u Srbiji će narednih meseci pomeriti starosnu granicu za korisnike kredita, sa sadašnjih 75 godina na 80 godina. Kako saznajemo nekoliko većih banaka u Srbiji već je krenulo u pregovore sa osiguravajućim kućama i, po svemu sudeći, starija populacija će >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << moći da računa na mogućnost zaduženja i posle 75 godine.

Trenutno je starosna granica 75 godina, koliko klijent može da ima u trenutku otplate poslednje rate. U nekim bankama ta granica je i niža, 70 godina.

- Kako bismo pronašli najbolje rešenje za ovu ciljnu grupu, Sberbanka se u prethodnom periodu aktivirala u pregovorima s osiguravačem, ističe se u odgovoru Sberbanke dostavljenom BKTVNews-u a na pitanje da li razmišljaju da pomere starosnu granicu za odobravanje kredita.

„Želimo da istražimo što više opcija i postignemo cilj u kojem ćemo izaći u susret potrebama penzionera. Takođe, važno je napomenuti da svaki klijent, nezavisno od godina starosti, u trenutku apliciranja za kreditni proizvod se uzima u razmatranje, a na kreditnoj analizi je konačna odluka o tome da li će se proizvod /zajam/ za tog klijenta realizovati“, ističu u Sberbanci.

Takođe, kako dodaju, ova odluka ne zavisi isključivo od godina starosti klijenta već i iznosa kredita, roka na koji se aplicira za određeni proizvod /kredit/, pratećih sredstava obezbeđenja, osiguranja po kreditu i sl.

Inače, banke izbegavaju da se javno izjašnjavaju o starosnoj granici korisnika kredita, iako su još prošle godine neke od njih pomerile starosnu granicu sa 75 na 78 godina.

Jedna od banka koja je u izjavi medijima prošle sedmice potvrdila da odborava kredite i starijima od 75 godina je državna, Komercijalna banka.

Stariji građani najverovatnije će se opredeljivati za potrošačke i gotovinske kredite.

Jedan od razloga zašto i dalje većina banaka ne daje kredite građanima starijima od 75 godina jeste cena takvih pozajmica. Naime, osiguravajuće kuće mnogo više naplaćuju životno osiguranje starijih ljudi, a ono je sastavni deo kreditnog aranžmana, pisao je tim povodom Blic.

U osiguravajućim kućama postoje stručne službe /aktuari/ koji prate demografska kretanja, prosečnu starost, prosečnu platu i dr. i na osnovu tih indikatora se formiraju programi osiguranja.

Mi, kada je reč o dužini životnog veka, ne idemo u korak s EU gde je prosečna starost oko 80 godina i prosečna starost stanovništva u Srbiji  je 72-74 godine u zavisnosti od pola.

Moguće je da će nekoliko najvećih banaka u zemlji ponuditi stanovništvu starijem od 75 godina odredjene vrste kredita, pre svega potrošačke , ali je pitanje koja osiguravajuća kuća će to da podrži, nezvanično je rečeno BKTVNews-u.

Treba imati u vidu da su muškarci ti koji imaju rizičnije profesije, više stradaju usled nezgode i sl, tako da su drugačija osiguranja /za istu osiguranu sumu je drugačija premija/ za muškarca a drugačija za žene, žene po pravilu više vode računa o zdravlju, zdravije se hrane i tako dalje...ističu u jednoj osiguravajućoj kući.

Bilo kako bilo, potreba za potrošačkim i nekim drugim vrstama zajma kod starijeg stanovništva postoji samo još ostaje da vidimo šta će to banke u dogovoru s osiguravajućim kućama ponuditi, kakvi uslovi će biti.

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.