Uskoro elektromobili iz Debeljače

Izvor: B92, 07.Apr.2008, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uskoro elektromobili iz Debeljače

Novi Sad -- Do kraja ove godine u pogonu "Globus auto" u mestu Debeljača biće proizvedeno 20 elektomobila i 500 skutera na elektični pogon.

Direktor tog preduzeća Stanko Kovačević je kazao da je proizvodni pogon u mestu Debeljača otvoren početkom aprila u kooperaciji sa kineskim partnerima, a njegova ukupna investiciona vrednost je 52 miliona dinara.

"Sa kineskim partnerima smo sklopili ugovor da u Srbiji počne organizovana montaža vozila. Delove uvozimo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << iz Kine, a vozila plasiramo na tržište sa našim brendom", rekao je on i precizirao da je reč o poslovnoj saradnji sa nekoliko kineskih kompanija i dva naučna instituta iz Šangaja i Guangžua.

Prema njegovim rečima, do kraja godine u "Globus autu" bi trebalo da počne sklapanje sopstvenih modela, možda i sportskog vozila, a u planu je i montaža elektroautobusa i minibusa za gradski prevoz.

Autobusi će, kako je dodao, razvijati maksimalnu brzinu do 85 kilometara na sat i u zavisnosti od snage akumulatora, radijus kretanja od 160 do 400 kilomatara.

"Ušteda prilikom korišćenja ovakvih vozila je višestruka. Primera radi, elektromobil sa četiri sedišta u gradskim uslovima potroši struju u vrednosti od 60 do 80 dinara na predjenih 100 kilometara. To je deset puta jeftinije sa aspekta potrošnje goriva i oko osam puta sa aspekta održavanja", rekao je Kovačević.

Prema njegovim rečima, maksimalna brzina koju mogu razviti elektromobili je 40 kilometara na sat, a njihov radijus kretanja je do 100 kilometara.

U "Globus autu" trenutno se odvija samo organizovana montaža skutera, dok se montaža elektromobila isključivo radi na osnovu narudžbine. U pitanju su turistička vozila, vozila za golf i vozići na električni pogon kapaciteta do 50 sedišta.

"Planiramo da u drugoj polovini 2009. godine napravimo malu fabriku i povećamo obim proizvodnje, a time i broj zaposlenih sa sadašnjih 20 na oko 100. Očekujemo i pomoć države, jer je ova vrsta proizvodnje od velikog značaja za životnu sredinu, ali i zbog korišcćenja obnovljivih izvora energije", rekao je Kovačević.

Pored montaže elektro-vozila, u preduzeću "Globus auto" sklapaju se i solarni paneli i vetrogeneratori male snage, od kojih Kovačević očekuje da će naći široku namenu u domaćinstvima i srpskoj privredi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.